Avasi Borangolás zárja a nyarat Miskolcon

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 18. 11:59

A nyár utolsó hétvégéjén életre kelnek az avasi pincesorok Miskolc belvárosában. A IX. Avasi Borangoláson felpezsdül az avasi hegyoldal egész területe, nyitnak a pincegazdák, érkeznek borászok és vendéglátók, lesznek művészek és zenészek, különleges borbemutatók és interaktív programok.

A szervező Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület idén is izgalmas és gazdag programkínálattal készül augusztus 26–28-án.

A rendezvény csütörtöki napján Bükki borok – Avasi borok címmel szakmai borkóstolót tartanak a Bortanyán, pénteken és szombaton a már megszokott módon az avasi pincesorok teljes területén, a Kisavastól a Mélyvölgyön át a Nagyavasig számos program várja a borangolókat.

A nyár utolsó hétvégéjén életre kelnek az avasi pincesorok Miskolcon

Fotó: Miskolczi Borbarátok Társasága

A helyi gazdák és borászok mellé országosan ismert borászok társulnak, lesznek borbemutatók és személyesen lehet majd találkozni például Rácz Erika, Áts Károly, Balla Géza, Polgár Zoltán borászokkal.

Miskolcon először láthat a nagyközönség pezsgő degorzsálást és vehet részt pezsgő palackozásban, melyet névre szóló címkével meg is vehet, és izgalmas betekintést ad majd a párlatok világába a gin kontra pálinka kóstoló is.

A zenei élményekről a hegyoldal különböző pontjain zenekarok, utcazenészek, énekesek gondoskodnak, többek között a Carbonfools, a Bíborszél, a Destination Brass, a Marching Jazz Band és a borangolók állandó kedvencei, az Agyagbanda, az Ildi Rider, a Mizrab, a Zenegép és az Áll-A-Tok együttes.

A szervező Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület idén is gazdag programkínálattal készül

Fotó: Miskolczi Borbarátok Társasága

Egy különleges programmal, spontán verseléssel és rögtönzött dallamokkal várja majd az érdeklődőket Müller Péter Sziámi és Szakcsi Lakatos Béla Borzengés című előadása.

A fesztivál mindkét napján az Avasi Református Templomban jótékonysági koncertet hallhatnak a zenekedvelők: pénteken László Attila énekel, szombaton Class Jazz Est program lesz.

A fesztiválhangulat az épületeken is megjelenik, a pincesorok különböző pontjain változatos grafikák díszítik majd a falakat, míg szombaton 21 órától élő fényfestés lesz látható a PINYÓ-nál.

Idén először az Avas kapujában, a Palóczy-emlékműnél helyet kap népművészeti vásár, népzenei produkciókkal és mesterség bemutatókkal a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület jóvoltából.

A gyerekek sem maradnak ki a szórakozásból, nekik külön Bandukoló programmal készülnek a szervezők, a Borangolás különböző útvonalain megtalálható gyerekfoglalkoztatóknál lesz fafaragás, gyöngyfűzés, kovácsolás, szalmabáb készítés és sok más kis kezeket megmozgató foglalatosság.

A helyi gazdák és borászok mellé országosan ismert borászok társulnak, és lesznek borbemutatók is

Fotó: Miskolczi Borbarátok Társasága

Az Avasról és avasi pincesorokról bővebb ismeretet a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának talajtani előadása, az Észak-Kelet Átjáró Egyesület kötetbemutatója vagy az Avasi Borút Egyesület kiállítása biztosít.

A borangolásban megéhezett fesztiválozók ízlésük szerint válogathatnak a számos kitelepülő vendéglátóhely adta kínálatból, lesznek grill ételek, tapas-tálak, kézműves sajtok, halas különlegességek, hamburgerek, zsírosbödön-variációk, vegán ételek és változatos street food falatok.