Először kóstolhatjuk ezeket az italokat az Avasi Kvaterkán

Forrás: turizmus.com

 2023. október 04. 14:37

Október 7-én, szombaton első alkalommal köszönthetjük Miskolcon és a vármegyében egyaránt az egyik legkisebb, egyben a legősibb borvidékünk legrégibb termelőjét, a Pannonhalmi Főapátság pincészetét.

A borászat szorosan kötődik a bencés szerzetesek hosszú borkészítési hagyományaihoz, és idén második alkalommal nyerte el az „Év Pincészete” kitüntető díjat.

Az Avasi Kvaterkán lehetőség nyílik arra, hogy belekóstoljunk a múltba és az ízek világába, ahol a minőség és a történelem találkozik.

Az ezeréves hagyományokkal rendelkező pannonhalmi bencés szőlő- és borkultúra az ezredforduló után, pontosan két évtizede éledt fel újra. Boraikkal egyre komolyabb elismeréseket tudhatnak magukénak, amelyek a nemzetközi porondon is megállják a helyüket.

Az Avasi Bortanyán 17 órától egy izgalmas borkóstolón mutatják be a történelmi magyar, illetve a kiemelkedő nemzetközi és a borvidékre jellemző fajtákat. Megismerhetjük küldetésüket, technológiáikat, és elhangzanak érdekességek is, valamint egy meglepetéssel is készülnek a bemutatón.

Az estet az Anima vonósnégyes különleges zenéje színesíti.

Először mutatjoznak be pannonhalmi borok az Avasi Kvaterkán

Fotó: Miklóska Zoltán

De nem kizárólag bor készül Pannonhalmán, hiszen ugyancsak régre visszanyúló hagyományok előtt tisztelegve a sörfőzés mesterségét is űzik a Pannonhalmi Főapátság Sörfőzdében. A belga típusú sörök ínycsiklandó palettáját szintén egy kóstolón tárják a kíváncsi érdeklődők elé, amely 18.30-tól kezdődik az Avasi Bortanyán.

Az Avasi Bortanya környékén kanyargó utcákon felállított pultokban a pannonhalmi borok mellett a már megszokott és imádott pincészetek kínálják majd nedűiket: Cardium Borászat, Áts Pincészet, Zsadányi Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Szűcs Pincészet, Breitenbach Pince, Pendits Pince, Grand Tokaj, Kern Szőlőbirtok, Gál Szőlőbirtok. A Gonda Borászattól pedig mustot kóstolhatunk a Bortanyán.

Tárt kapukkal várja a kvaterkázókat a Poroszkai Pince, a Polgármester Pince, a Svájci Borház is. A Faház Borháznál a Gallay Kézműves Pince finom nedűi és rozé must kóstolható. A Miénk Itta téren, a Nádler Borháznál pedig cigányzene várja a muzsikaszó kedvelőit.

Long drinkekkel búcsúztatjuk a vénasszonyok nyarát, lesznek &T tonikok, Tokaj Gin és Vodka, Opera Gin, illetve 383 the kopjary water ízesített vizek.

Az apátsági sörökből sem lesz hiány

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

A falatozás sem marad el természetesen, a Kvaterka Shop szorgos séfjei dödöllét készítenek juhtúrós tejföllel és pörccel, sült sajtot sült hagymával, bacon chipsszel és ciabattával, mics sül majd a látványkonyhában, hozzá mustárt és ciabattát kínálnak a szakácsok.

Ami nélkül pedig nincs borozás, az a zsíros kenyér, amelyet most háromféle változatban kennek a lelkes konyhatündérek. A klasszikus mellett sült zsír és tepertőkrém is kerül Pisti kenyerére.