Az AccorHotels elsőként nyit nemzetközi hoteleket Iránban

Forrás: MTI

 2015. szeptember 15. 17:09

Az AccorHotels francia csoport az első nemzetközi szállodalánc, amely megkezdi működését Iránban. Európa vezető szállodaipari cége két szállodát nyit a közeljövőben Teheránban, az erről szóló megállapodást kedden írják alá az iráni Aria Ziggurat céggel, az épületek tulajdonosával.

A Le Figaro napilap szerint a bejelentésre alig négy nappal azután került sor, hogy az amerikai szenátus jóváhagyta a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország), valamint Teherán által július 14-én Bécsben megkötött atomalkut, amely az Iránnal szembeni szankciók fokozatos feloldását írja elő.

Az AccorHotel szerződése értelmében egy Novotel és egy Ibis nyílik a teheráni nemzetközi repülőtér közelében, 45 percre a belvárostól. A szerződést kedden írja alá Sébastien Bazin, a francia vállalat elnök-vezérigazgatója az iráni  Aria Ziggurat céggel, amely az épületek tulajdonosa, és a teheráni tőzsdén jegyzett Semega leányvállalata.

A Novotel Ikia (296 szobával) és az Ibis Ikia (196 szobával) nevű szállodák hivatalosan október 15-én nyílnak meg, és elsősorban nemzetközi és iráni üzletemberek érkezésére számítanak. Az Ibist egyébként egy helyi márka neve alatt az Aria Ziggurat már néhány hónapja működteti.

„Évek óta aktívan figyelünk Iránban. Valamennyi konkurensünk is, de mi érkeztünk meg elsőként" - mondta Christophe Landais, az AccorHotels közel-keleti igazgatója a lapnak. A szállodalánc a térség tíz országában jelenleg 73 hotelt működtet.

A két szállodát az Aria Ziggurat építette fel az AccorHotels ajánlásai alapján, amely előre jelezte, hogy működtetni kívánja a hoteleket. „Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi szállodaláncok szakértelme a helyi normák és a szállodáink szolgáltatásai színvonalának javulását fogja eredményezni" - hangsúlyozta Jahangiri professzor, az Aria Ziggurat vezérigazgatója.

Christophe Landais szerint a turizmus jelentős fejlesztésekre vár Iránban, de nehéz előrejelzésekbe bocsátkozni, miután a 80 millió iráni 70 százaléka 30 év alatti.

A Le Figaro szerint a júliusi bécsi megállapodás óta özönlenek az üzletemberek Teheránba az ország gazdasági potenciálja miatt. A múlt héten több mint 120 francia cég képviselője látogatott el a perzsa országba a francia munkáltatói szövetség (MEDEF) szervezésében, új üzletek reményében.

Az AccorHotels közlése szerint jelenleg 900 hotel működik Iránban, többségük 20-30 szobás kis helyi szálloda. A 7 millió lakosú Teheránban alig 100 található belőlük.