Az áfacsökkentés felpörgetheti a halfogyasztást

Forrás: Világgazdaság

 2017. április 27. 14:24

Várhatóan 20-30 százalékos forgalomnövekedést hozhat, ha jövő januárban a tervezet szerint 27 százalékról 5-re csökken a hal áfája – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a SPAR kommunikációs vezetője.

Maczelka Márk elmondta: a kedvezményes forgalmi adóból fakadó árelőnyt teljes mértékben átadják a fogyasztóknak.

Az áruházlánc tapasztalatai szerint a friss halak közül a pontyfilé a legnépszerűbb (66 százalék), de a lazacfilé (25) és a busa (7) is keresett, az áfacsökkentés hatására valamennyi termék értékesítése fellendülhet.

Az adóváltozással összefüggésben 2018-tól a TESCO is magasabb halértékesítési volumennel számol, megközelítőleg plusz 15-20 százalékkal. A hipermarket sajtóosztálya is hangsúlyozta: ahogy a tavalyi év elején a sertéstőkehús vagy idén januárban a baromfihús áfacsökkentésénél, úgy jövőre a hal esetében is átadják a kedvezményt a vásárlóknak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintett árucikkeknél a fogyasztói árak tartós, 15-17 százalék körüli esésével számolhatunk.

Fotó: Nosalty

Náluk közel 150 tonna fogy évente édesvízi halfajtákból, ebből a ponty több mint 40 tonna, míg az afrikai harcsa forgalma meghaladja az öt tonnát. Emellett tengeri halakból 30 tonnát adnak el éves szinten, ennek több mint felét a lazac teszi ki. A hipermarket készletében az édesvízi halfajták 100 százaléka magyar, a tengeri halfajtáknak viszont csak a 20 százaléka származik hazai szállítótól, a többi import.

Fodor Attila kommunikációs igazgató szerint a CBA is hosszú évek óta törekszik arra, hogy minél több helyen készleten tartsa a haltermékeket.

Ugyanakkor a jelenlegi fogyasztói szokásokban azt tapasztalja, hogy a karácsonyi időszak rohamát leszámítva alacsonyabb az érdeklődés.

Valamennyi áruházlánc kitart amellett, hogy az áfacsökkentésből adódó, mintegy 15-17 százalékos árelőnyt érvényesíti a fogyasztói árakban.