Az Airbnb Ireland javára döntött az uniós bíróság

Forrás: MTI

 2019. december 20. 12:23

A rövid távú ingatlankiadást végző Airbnb Irelandnek Franciaország nem teheti kötelezővé az ingatlanközvetítésre vonatkozó adminisztratív szabályok betartását az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságának csütörtöki döntése szerint.

Az ügy előzménye, hogy Franciaországban az ingatlanközvetítés olyan szabályozott szakmának minősül, amelynek gyakorlója számos adminisztratív szabály betartására köteles. A szállásadók egy franciaországi érdekvédelmi szervezete feljelentést tett egy párizsi bíróság mellett működő vizsgálóbírónál az Airbnb Ireland ellen, mivel információk szerint a cég az adminisztratív szabályok betartása nélkül folytat az országban ingatlanközvetítői tevékenységet.

Az ügyben eljáró vizsgálóbíró azt kérdezte az uniós bíróságtól, hogy az Airbnb franciaországi tevékenységének korlátozása összeegyeztethető-e az elektronikus kereskedelemről szóló uniós irányelvvel, amely nem teszi lehetővé a tagállamok számára, hogy korlátozzák az ilyen típusú szolgáltatásnyújtást másik tagállamból.

A francia hoteleket tömörítő lobbi nem tudta megállítani az Airbnb-t

Fotó: pixabay

Az uniós bíróság ítéletében mindenekelőtt azt mondta ki, hogy a vonatkozó, elektronikus kereskedelemről szóló irányelv szerint a cég közvetítői szolgáltatást végez, amelynek célja, hogy egy elektronikus platformon keresztül díjazás ellenében összekapcsolja a potenciális bérlőket a rövid távú elszállásolást kínáló bérbeadókkal.

Aláhúzták, az ilyen jellegű közvetítői szolgáltatás, mint amelyet az Airbnb Ireland nyújt, egyáltalán nem nélkülözhetetlen a szálláshely-szolgáltatások megvalósításához, mivel a bérbeadók és a bérlők számos más, olykor már hosszú ideje rendelkezésre álló csatornán kapcsolatba kerülhetnek.

Az uniós bíróság indoklása szerint a vonatkozó jogszabály szerint a közvetítői szolgáltatás „információs társadalommal összefüggő szolgáltatásnak” minősül, így az ilyen szolgáltatást végző vállalkozás tevékenységére nem vonatkozhatnak az ingatlanügynökökre vonatkozó francia szabályok.