Az Airbnb megveszi a HotelTonight-ot

Forrás: Hotelsmag.com

 2019. április 01. 15:39

A vételárat nem közölték, de az támpontot jelenthet, hogy az CNBC korábban 463 millió dollárra értékelte a HotelTonight-ot.

Több hír szólt arról korábban, hogy az Airbn a last minute foglalásokra specializálódott HotelTonight megvásárlását fontolgatja. Az üzlet most létrejött, de nem fogadta osztatlan örömmel a szakma minden szereplője.

Az Airbnb az elmúlt években többször is jelezte, hogy érdeklődik a hagyományos butikhotelek és luxusingatlanok iránt, mivel egyre komolyabb versenyt jelentenek számára az online utazási irodák és a szállodák. Ezzel a lépésével az Airbnb saját megfogalmazásában „end-to-end” utazási platformmá változott. „Az elmúlt években azt láttuk, hogy egy sor szállodás a mi szállásadóink tapasztalata alapján inspirálódik. Tavaly bejelentettük, hogy szeretnénk megkönnyíteni a butikhoteleknek, hogy csatlakozzanak a platformunkhoz, és ezt meg is tettük. 2018-ban több mint kétszeresére emelkedett az Airbnb-n azoknak a szállásadóknak a száma, amelyek butikhotelként, hostelként vagy resortként definiálták magukat” – áll az Airbnb sajtóközleményében.

Az Airbnb próbálja elkerülni az iparági előírásokat?

Fotó: Wikimedia

Az amerikai szállodaszövetség vezetője, Chip Rogers a következő kommentárt fűzte a tranzakcióhoz: „Az Airbnb mostani lépése számunkra újabb bizonyítéka annak, hogy próbálja elkerülni az iparági előírásokat. A cég korábban felismerte, hogy üzleti modellje hibás, mivel sok esetben a befektetők illegális tevékenységén nyugszik. Egyáltalán nem meglepő, hogy sok nagyváros – például New York, Boston, Los Angeles és Washington – tavaly szigorú törvényeket hozott a rövid távú bérlet szabályozására. Ha az Airbnb be akar szállni a szállodaiparba, akkor az csak az egyenlőségen alapulhat. Ugyanazoknak a szabályoknak kell alávetnie magát, mint az ágazat többi szereplőjének: ugyanúgy kell adóznia, és ugyanúgy meg kell felelnie például a biztonsági előírásoknak.”

Kapcsolódó cikkek