Az airbnb vírusa – vélemény

Forrás: turizmus.com

 2020. május 04. 17:35

Az airbnb aggódik vendégei egészségéért. De mi lesz a társasházak lakóival? Őket ki védi meg a vírushordozó turistáktól?

Az immáron a legnagyobb szállodaláncokkal vetekedő óriáscég szigorú takarítási protokollt ír elő a koronavírus járvány miatt. A velük szerződött lakáskiadóknak azt is előírhatják, hogy az egyik vendég távozása és a következő vendég érkezése között legalább 24 órának el kell telnie, hogy az esetlegesen még ottmaradó vírusok nagy része elpusztuljon.

Az airbnb tehát valós veszélynek tekinti, hogy az utazási korlátozások akár csak részleges feloldása után vírushordozó vendégek is megjelenjenek a kiadott lakásokban. Sajnos, ezek a vendégek használják majd az adott társasház liftjét, lépcsőházát, kerékpártárolóját, s mindenféle egyéb tereit.

Ráadásul, nem is csak az airbnb-ről van szó, hiszen nem az egyetlen, legfeljebb az egyik legnagyobb vállalkozás, amelynek révén idegenek százezrei jelennek meg magyarországi társasházakban.

Miért gondolja bárki is, szállásközvetítő, vagy lakáskiadó, hogy joga van bármiféle veszélynek kitenni azokat, akik végtelen balszerencséjükre olyan társasházban laknak, amelyben egy, vagy több rövidtávra kiadó lakás is van?

A kérdésben az sem lehet ellenérv, hogy a szállodák is fogadhatnak majd vírushordozó vendégeket. Ők ugyanis legfeljebb a többi utazót veszélyeztethetik, de nem egy lakóközösség védtelen tagjait.

Társasházak a pesti Duna-parton (képünk csak illusztráció)

Fotó: 123rf.com

Külön fejezetet érdemelne persze az is, hogy mi van, ha maga a lakáskiadó is vírushordozóvá válik? Egy szállodában még megoldható a személyzet tesztelése, de hogyan kívánja elérni az airbnb, hogy a lakáskiadók is rendszeresen teszteljék magukat?

S ha az üzleti érdek felülírja a józan önmérsékletet, akkor miért ne léphetne közbe bármely település önkormányzata, hogy felfüggessze a rövidtávú lakáskiadás lehetőségét, mindaddig, amíg a világ megszabadul a vírustól, addig, amíg meg nem találják a vakcinát, vagy a gyógyszert, ami legyőzi a félelmetes kórt?!

Szebeni Zsolt