Az akadálymentes turizmus fejlesztése gazdasági érdek is

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2021. március 29. 17:09

Milyen nehézségekkel szembesülnek a fogyatékkal és az akadállyal élők mindennapjaikban és utazásaik során? És milyen megoldások segíthetik őket ezek leküzdésében? Erre keresi a választ a Semmelweis Egyetem „Senior és akadálymentes turizmus” kurzusa.

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Senior és akadálymentes turizmus címmel tart kurzust harmadéves egészségturizmus szervező szakos hallgatóinak ebben a félévben. Ennek részeként a Nem adom fel Alapítvány és az Acces4you közreműködésével az egyetem online programot szervezett a hallgatók szemléletformálására és ismereteik bővítésére.

A programban szereplők között megszólaltak a turisztikai szegmens szakemberei, valamint a Nem adom fel Alapítvány érintett képviselői is bemutatták azt, hogy milyen utazni (és utazást szervezni) mozgássérültként, látás- vagy hallássérültként, vagy autistaként. A részt vevők továbbá bepillantást nyertek a Várkapitányság képviselőjétől, Kepes Annától, a budai Vár akadálymentesítési fejlesztéseibe, valamint a turisztikai desztinációk és szolgáltatások hozzáférhetőségének növelését támogató kezdeményezésekbe.

 

Access4you: az együttműködő társadalmi környezetért

Az akadálymentesség előmozdítását célul tűző Access4you ügyvezetője, Berecz Balázs előadásából kiderült: a 2019-ben alapított vállalkozás célja, hogy a speciális igényű embereket tájékoztassák az akadálymentes lehetőségekről, az épített környezetet működtető szervezeteket, vállalatokat pedig az akadálymentességről szóló hiteles és részletes információk szolgáltatására és az akadálymentesség fejlesztésére ösztönözzék.Azokat tekintik speciális igényű embereknek, akik mozgásszervi, érzékszervi vagy audiovizuális akadályokkal, kognitív zavarral élnek, amelynek következtében az ismeretlen környezethez nehezen tudnak alkalmazkodni. Az akadálymentesség azonban nemcsak nekik segít, hanem azok mindennapjait is megkönnyíti, akik babakocsival közlekednek, idősek, vagy egy baleset következtében megváltozik a mozgásképességük vagy érzékelésük.

Az ő informálásukra hozták létre és bővítik folyamatosan azt a digitális adatbázist, amely szállás, vendéglátás, vásárlás, munka, kultúra, sport, egészségügy, ügyintézés kategóriákban tanúsítja az adott helyszínek akadálymentességét nyolc érintett csoport speciális igényei szerint. A helyszíneket auditor kollégáik személyesen járják be és mérik fel egy olyan, 550 elemből álló, egységes és hiteles szempontrendszer alapján, amelyet rehabilitációs szakmérnökökkel együttműködve dolgoztak ki. Az Access4you weboldalán és mobilapplikáción keresztül is elérhető adatbázisban fotókkal dokumentálják a környezet sajátosságait, a leírásokban pedig a fontos műszaki paramétereket is megosztják.

A vállalkozás üzleti modellje szerint az akadálymentességről szóló információ ingyenesen és szabadon elérhető, a felmérés és védjegyhasználat díját az adatbázisban szereplő helyszín tulajdonosa vagy üzemeltetője téríti meg. A modell az akadálymentesség ösztönzésére gazdaságilag is fenntartható megoldást kínál.

A fogyatékkal élők utaztatása, fogadása évek óta fejlődő terület

Fotó: 123rf.com

Berecz Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy a manapság minden téren – így a turizmusban is – sokat hangoztatott fenntarthatóság túlmutat a szó környezetvédelmi értelmezésén: a fogalomnak szerves része a társadalmi és gazdasági fenntarthatóság is. Az Acces4you a speciális igényű emberek informálásával a fenntartható szemléletnek ezt a komplexitását képviseli.

 

A speciális igényű vendég nem egyedül érkezik

A szolgáltatásokban nem a saját értékrendünket kell közvetíteni, hanem a vendég értékrendjére kell ráhangolódni – hangsúlyozta az akadálymentes vendéglátásról szólva Semsei Rudolf, a VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökhelyettese. A vendéglátó feladata, hogy a vendég helyzetébe képzelje magát – és ez fokozottan igaz akkor, ha speciális igényű emberekről van szó.

Saját éttermi tapasztalatai alapján az ügyvezető elmondta: nagyon kevés fogyatékkal élő vendég érkezik hozzájuk, aki viszont jön, az mindig segítővel, társasággal érkezik. Általában előre jelzik a sajátos igényeket, így a személyzet fel tud készülni rá. A vendégek komfortérzetét a megfelelő infrastruktúrával, a bejárat és a közlekedő utak akadálymentesítésével, jól átgondolt információs rendszerrel lehet segíteni, de a legfontosabb a kollégák felkészítése. Ugyancsak az étteremben dolgozók feladata, hogy segítsék feloldani az étterembe járás gátját a fogyatékkal élőkben – amivel a vállalkozás gazdasági és erkölcsi értelemben egyaránt jól jár.

Semsei Rudolf kitért a megváltozott munkaképességű kollégák foglalkoztatására is: véleménye szerint ezen a területen a jelenleginél jóval nagyobb mértékű állami céltámogatásra lenne szükség.

 

Hunguest Hotel: tíz hotelt már auditált az Acces4you

Nagy Balázs, a Hunguest Hotels loyalty & marketing managere előadásában elmondta, hogy ő maga is fogyatékkal él, így a Kisfaludy-programhoz kapcsolódó fejlesztésekhez kerekesszékkel bejárta, és saját maga tesztelte a szállodalánc egységeit 2019 őszén.

A Hunguest Hotelsnél mindig komplex akadálymentesítésben gondolkodnak – tette hozzá. A szállodákban és a fürdőkben, illetve a gyógyászati részlegeken mindenütt megoldott a kerekesszékesek közlekedése. Ugyanakkor vannak olyan speciális igények, amelyekre egyelőre nincsenek felkészülve, de napirenden vannak a fejlesztések. Az esetleges hiányosságok miatt Nagy Balázs kiemelte: fontos, hogy a fogyatékkal élő vendégek előre tájékozódjanak az adott helyszín akadálymentességéről.

A Hunguest Hotels fontosnak tartja a speciális igényű vendégek tájékoztatását is, ezért az Acces4you-val együttműködésben tíz szállodájukat már auditálták.

 

A speciális igényű utazó ugyanazt szeretné

„Nem akarunk semmi különlegeset, csak azt, hogy úgy utazhassunk, mint bárki más” – idézte az Amadeus akadálymentes turizmus témában végzett kutatásának konklúzióját Hegedűs Attila, a BDO Nemzetközi Turisztikai Tanácsadó Iroda vezetője. A nemzetközi trendekről szólva elmondta: a fogyatékkal élők utaztatása, fogadása évek óta fejlődő terület, annál is inkább, mert összességében nőtt a turisztikai szektor rugalmassága és vendégigények iránti érzékenysége.

A korábbi előadókhoz hasonlóan Hegedűs Attila is hangsúlyozta, hogy a sajátos igényű vendégek utaztatása és fogadása nem csupán társadalmi kötelességünk, hanem a piaci szereplők gazdasági érdeke is: mivel a fogyatékkal élők sosem utaznak egyedül, vásárlóként történő megjelenésük multiplikátor hatással bír. Többek között ez is indokolja, hogy a jövőben egyre több szolgáltatónak kell megtanulnia, hogyan elégítheti ki a fogyatékkal élők igényeit.

A konkrét elvárások kapcsán a szakember kiemelte: a legfontosabb, hogy legyen számukra könnyen elérhető információ az akadálymentességről – itt érdemes végiggondolni, hogy például a telefonos ügyfélszolgálat a siketek és nagyothallók tájékoztatására nem alkalmas. Amiről nincs pontos információ, azt nem választja a vendég (ami egyébként az egészséges utazókra is igaz). Ezenkívül fontos, hogy a helyszínen felkészült asszisztencia, és egyértelmű jelzések segítsék az eligazodást.