Az albán királyné nevét viseli a Múzeumkert új cukrászdája

Forrás: turizmus.com

 2021. július 07. 14:54

Az egykori albán királynéról, Apponyi Geraldine-ról elnevezett Auguszt-cukrászda nyílt szerdán a Múzeumkert egykori kertészházában.

A múzeumkerti üzlet névadója, Albánia első és máig utolsó királynéja még házasságkötése előtt, 1937-től az intézmény munkatársa volt. A gyermekkorában Fehér rózsának becézett Apponyi Geraldine a gyűjtemények feldolgozását segítette, kiadványokat árult, és a látogatók idegen nyelvű tájékoztatásában segédkezett – idézte fel a megnyitón Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Geraldine nem sokáig dolgozott a múzeumban, mivel 1938-ban I. Zogu albán királlyal házasságot kötött Tiranában. Emléke előtt tisztelegve döntöttek úgy, hogy a 19. századi kertészház bővítésével kialakított kávézó az ő nevét viselje.
A főigazgató emlékeztetett arra, hogy a múzeum, együttműködésben az Albán Nagykövetséggel és a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, valamint az uralkodói pár leszármazottaival az elmúlt öt évben két időszaki kiállítást is rendezett, amely az uralkodói pár történetét dolgozta fel.

A cukrászda a Múzeumkert egykori kertészházában kapott helyet

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

"Geraldine története csodálatos és egyben szomorú is, hiszen csak egy évig volt Albánia királynéja. Ez alatt a rövid idő alatt sikerült megnyernie az emberek szívét, szeretettel emlékeznek rá Albániában" – mondta köszöntőjében Arian Spasse albán nagykövet.

Az esemény alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára Apponyi Geraldine albán királyné egykori ügyvédje, Hunyor Imre fényképalbumával gazdagodott a leszármazottak, Piazza-Hunyor Katalin és Piazza-Georgi Barbara ajándékának köszönhetően.

A királyi pár esküvőjét megörökítő fényképalbum több mint kétszáz, többségében kis méretű fotográfiát tartalmaz. A felvételek a tiranai ceremónia és a kísérő programok mozzanatait, résztvevőit, valamint a magyar vendégek autókonvojának hazaútját örökítik meg Bojár Sándor fotóriporter és egy amatőr fotográfus kameráján keresztül.