Az alkalmazkodás a siker kulcsa az autókölcsönzőknél

 2014. március 04. 12:57

A kapacitásnövekedés révén idén várhatóan félmillióval több külföldi turista érkezik majd Magyarországra repülővel, a szállodák és az autókölcsönzők is mozgalmas évre számítanak.

A hazánkba érkező külföldiek körét vizsgálva úgy tűnik, a németek egyre kevésbé, míg az oroszok, angolok és csehek egyre szívesebben látogatnak hazánkba – fogalmaz Haraszti Géza, az Avis Autókölcsönző magyarországi vezetője. Budapest még mindig olcsó desztináció a külföldiek szemében, és a piac átrendeződése révén egyre több a „hátizsákos" turista.

 

Félmillióval több külföldi turista a reptéren

A Budapest Airport 2014-ben félmillióval több érkező utast vár Magyarországra, mint tavaly. 2013-ban az érkezők száma szinte teljesen megegyezett a 2012-es adatokkal, idén azonban növekedés várható. Ennek egyik oka a fapados gépek arányának növekedése, valamint a fiatal turisták fokozott érdeklődése elsősorban Budapest iránt. „Rájuk jellemző, hogy országon belüli viszonylag sokat, azonban vegyesen költenek, egyes szolgáltatásokat nem vesznek igénybe, így például nem bérelnek autót, de étteremben és szórakozóhelyeken, fürdőkben többet költenek" – emeli ki Haraszti Géza. Hozzáteszi: a reptéren a tavalyi évben egyébként az érkező utasok is többet költöttek, mint 2012-ben.

Az elmúlt években a küldőpiacok folyamatosan változnak. Haraszti Géza elmondta, a Top10-es listában náluk benne vannak még az angolok és az amerikaiak, illetve új belépőként a csehek, akik szintén egyre szívesebben látogatnak Magyarországra.

 

Változó igények

A vendégösszetétel átalakulása nyomán az igények is átalakultak. AZ alacsonyab költésű turisták ha bérelnek is autót, a kisebb járműveket keresik. „Jelenleg a flották megfelelő kisautó aránya lehet a sikeresség egyik kulcsa. Az Avis felkészült a megváltozott igényekre és növelte a kisebb járművei számát, így 50 százalékkal tudta javítani ebben a kategóriában a rendelkezésre állását a tavalyi évhez képest. Üzemeltetés szempontjából ez annyiban előnyös, hogy nem a nagyobb autókat kell megvásárolni és olcsóbban kiadni, ez pedig eredményjavuláshoz is vezethet" – véli Haraszti Géza.

 

A hazai autókölcsönző piac kezd helyrebillenni

A tavalyi év a korábbi évekhez hasonlóan vegyes képet mutat az autókölcsönzőket vizsgálva. Úgy tűnik azonban, hogy kezd helyreállni a piac, a „kevesebb cég – kevesebb autó" trend pozitív irányba mozdította az iparágat. Az egyes kölcsönzők kezdik megtalálni azt a méretet, amellyel eredményesen működhetnek. Az idei évben várhatóan folytatódik ez a tendencia.

„Azok a kölcsönzők, amelyek fejlődtek és fejlesztettek az elmúlt években, erősíthetik pozíciójukat és javíthatják eredményeiket. Esetenként azok kárára, akik még mindig pénzhiányban küzdenek, illetve az árfolyamváltozások negatív hatásaira nem megfelelően és nem időben reagáltak. Az idei évben a kisebb autók bérlete fog dominálni, illetve úgy tűnik, hogy a Magyarországról külföldre utazók is többet bérelnek majd. Nálunk januárban 50 százalékkal nőtt a külföldi bérletek száma a tavalyi év hasonló időszakához képest" – összegez az Avis ügyvezetője.