Az állam megveszi és lebontja az üresen álló békéscsabai Körös Hotelt

Forrás: MTI

 2020. október 15. 16:27

Állami kézbe kerülhet az egykori békéscsabai Körös Hotel, amely évtizedek óta üresen áll a belvárosban. A térség országgyűlési képviselője azt mondta, az épületet lebontják, és a helyén reményei szerint közparkot alakítanak ki.

A Magyar Közlöny október 14-ei számában jelent meg az intézkedés az ingatlan állami tulajdonba vételéről, közösségi hasznosítása érdekében. Ebben azt írták, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. útján gondoskodni kell az "ingatlan tulajdonjogának a magyar állam javára legfeljebb a független ingatlanpiaci szakértő által meghatározott forgalmi értéken történő megvásárlásáról".

Herczeg Tamás , a térség fideszes országgyűlési képviselője közölte: már történtek lépések az ügyben, az MNV Zrt. levélben megkereste a hotel jelenlegi tulajdonosát. Véleménye szerint még idén megtörténhet az adásvétel. Hozzátette, társadalmi vitára szeretné bocsátani, és civil szervezetekkel közösen kidolgozni, hogy mi legyen a lebontott szálló helyén, ő legszívesebben közparkot látna a területen.

Herczeg Tamás a lebontásra ítélt Körös Hotel épülete előtt 2020 júliusában

Fotó: Facebook / Herczeg Tamás

A politikus emlékeztetett, hogy a szálló és étterem 1970. április 3-án nyílt meg, korabeli cikkek szerint olyan kedvelt volt az 1970-es és 1980-as években, hogy egy váltásban legalább ötvenen dolgoztak a vendégek minőségi kiszolgálásáért. Az 1990-es évek második felében azonban – nem tudva lépést tartani az új igényekkel – a Kőrös Hotel csődbe ment és bezárt. Azóta életveszélyessé vált, többször Békéscsaba szégyenfoltjának nevezték. Alacsony belmagassága és az elegendő parkolóhely hiánya akadályozta az épület hasznosítását, pedig új szállodát és banki call centert is álmodtak a helyére.

2014 nyarán az ingatlan egy holland befektetőcsoport kezébe került, amely modern, stílusában a dubaji iroda- és szállodaépületekre emlékeztető ingatlant álmodott meg, ám azon túl, hogy bekerítették és hálóval letakarták az épületet, semmi sem történt. Sajtócikkek szerint részben pályázati forrás, részben szakhatósági engedélyek hiányában nem tudtak belefogni a kivitelezésbe.

Szarvas Péter polgármester korábban többször elmondta, a városnak nincs forrása az ingatlan megvételére, és csekély a mozgásterük is, az elhanyagolt környezet miatt csak felszólításokat tudnak küldeni.

A Körös Hotel két társasházi albetétből áll, az egyik maga a szálló, a másik, közvetlenül mellette pedig egy régen babaáruházként szolgáló rész, amelynek más a tulajdonosa. Herczeg Tamás elmondta: az állam a szállót venné meg; tárgyalt a másik rész tulajdonosával is, aki azonban nem akar megválni az ingatlantól.