Az átlagos szobaárak Budapesten magasabbak, mint Prágában

Forrás: turizmus.com

 2016. február 15. 15:03

A HRS összegyűjtötte a népszerű európai szálláshelyek 2015-ös, átlagos szobaárait, melyekből kiderül például, hogy jelenleg az átlagos szobaár Budapesten magasabb, mint Prágában.

Az elemzésben a HRS kínálatában található 1-5 csillagos, népszerű európai desztinációkban található szállodák átlag árainak összehasonlítása történt a megvalósult foglalások alapján. A táblázat a publikus oldalról érkező egyéni és a céges foglalásokat egyaránt tartalmazza a 2015. január 1 – 2015. december 31-ig tartó időszakban. Az eredményt a HRS nemzetközi vezetői kommentálták.

 

Daniela Sedlonova, a HRS GROUP Hotel Solutions részlegének kelet-európai regionális értékesítési vezetője a magyar és a cseh helyzetet elemezte: „Prágában az átlagos szobaárak változatlanok maradtak. Ezzel szemben 2015-ben a budapesti árak 8,3%-kal növekedtek az előző évhez képest. A foglaltság emelkedése mellett bebizonyosodott, hogy a nyári hónapok többé már nem számítanak szezonon kívüli időszaknak. 2015 végére a szállodák képesek voltak elérni a válság előtti foglaltságot, ami lehetővé tette az árak jelentős növelését. Jelenleg az átlagos szobaár Budapesten magasabb, mint Prágában."

Agnieszka Sapa, Közép-Európa és Oroszország Hotel Solutions igazgatója így nyilatkozott az árak alakulásáról Moszkvában:

„A moszkvai átlagárak csökkenése elsősorban a rubel-euró árfolyam változásából adódik (a rubel elértéktelenedéséből). A másik befolyásoló tényező a belföldi foglalások drasztikus növekedése, illetve a külföldi szobaéjszakák számának stagnálása. A rubelben kifejezett árak csökkenését a lokális vásárlóerő növekedése befolyásolja."