Az ebédmegosztás lehet az újabb közösségi őrület

Forrás: hvg.hu

 2015. október 14. 15:06

Pénzt kapott a Yummber, az ebédfőzős-megosztós vállalkozás, amelyet az élelmiszer-biztonsági hatóság nem néz jó szemmel – írta a hvg.hu.

Beszállt a sharing economy szolgáltatást nyújtó Yummberbe a Conor Seed Capital Kockázati Tőkealap – jelentették be a felek. A befektetéssel elsősorban a hazai piaci pozícióját erősítené meg a nyáron indult és rövid idő alatt nagy népszerűségre szert tett közösségi vendéglátási szolgáltatás, amely egy okostelefonos alkalmazással köti össze azokat, akik megosztanák otthoni főztjüket azokkal, akik házi kosztra éheznek.

 

A projekt a Facebookon egy hét alatt csaknem 1400 magyar kedvelőt szedett össze, és már az induláskor 760 önjelölt szakácsa volt. Az ötletgazdák szerint 14 adag ételig bárki értékesíthet legálisan ételt a saját konyhájában, nem kell hozzá engedélykérés a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (NÉBIH), csak bejelentési kötelezettség van.

A NÉBIH akkor még nem adott hivatalos állásfoglalást az ügyben, de a hivatal Élelmiszer és Takarmány-biztonsági Igazgatósága közölte: "senkinek nem tanácsoljuk, hogy fogyasztóként keresse ezt a szolgáltatást, és abban bízunk, hogy kereslet hiányában várhatóan ez a próbálkozás elcsendesedik".

A hivatal szerint: "Aki magánembertől fogyasztóként élelmiszert vásárol, tudnia kell, hogy nem a hatóság által ellenőrzött árustól, azaz élelmiszerlánc-szereplőtől vásárol, aminek magas az élelmiszer-biztosági kockázata".

Ezzel szemben a befektetésről Gerő Viktor, a Connor Seed Capital partnere azt mondta, hogy „olyan befektetési célpontokat keresünk, amelyeknél egyértelműen látjuk a piaci és növekedési potenciált, valamint az alapítók elkötelezettségét. Emellett elvárjuk, hogy az alapítók jelentős piacismerettel, illetve kiemelt felkészültséggel bírjanak. Mindezeket a feltételeket a Yummber esetében adottnak találtuk, ezért nagy reményekkel vágunk bele a közös munkába".

A Yummber Magyarország Kft. célja az, hogy 2-3 éven belül a világ egyik legnagyobb közösségi piacterévé váljon azok számára, akik nyitottak a házi vendéglátásra vendégként vagy vendéglátóként. Terveik szerint hamarosan több külföldi városban is megjelenik majd a Yummber, már az elmúlt hónapokban is számos külföldi érdeklődés érkezett be hozzájuk a világ minden tájáról, olyanok, akik az adott országban befektetőket toboroznának, illetve olyanok is, akik az adott országban elindítanák a rendszert, vagy konyhaként csatlakoznának hozzá.