Az eddigi legnagyobb fejlesztés zajlik a veszprémi állatkertben

 2014. május 08. 16:14

Történetének eddigi legnagyobb szabású fejlesztéssorozata indulhatott meg a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban. Az 1,2 milliárd forintból megvalósuló beruházás hivatalos projektnyitóját csütörtökön tartották az állatkertben.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes az ünnepségen hangsúlyozta, hogy a fejlesztés több szempontból is kiemelkedő; fontos a város, a térség és az ország számára is, hiszen az állatkert Veszprém egyik nevezetessége, amely vonzó a külföldiek számára is.

 

Utalva az állatkerti fejlesztés mellett a veszprémi Várkapu felújítására, kiemelte, hogy az új beruházások mellett fontos az ismert látványosságok megújítása is.

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy az elmúlt hét esztendőben összesen 1,3 milliárd forint uniós forrással gazdálkodhatott a város, ebből újult meg a veszprémi Séd-völgy és a Várkapu is.

Az állatkerti beruházás önmagában megközelíti ezt az összeget, és a 418 millió forintos uniós forráshoz rendelt 718 milliós állami támogatás is bizonyítja, hogy az állatkert nemzeti érték - mutatott rá Porga Gyula.

A városvezető szerint a már márciusban elindult beruházástól méltán várható el, hogy még több turistát vonzzon Veszprémbe. Mint hozzátette, egyeztetések folynak arról, hogy a helyi gyerekek kedvezménnyel látogathassák az intézményt.

Molnár Tamás, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a fejlesztéssel az állatkert ökoturisztikai és oktatási funkcióit is erősítik. A tervek szerint a beruházásnak köszönhetően a jelenlegi évi 250 ezerről 300 ezerre nő a látogatók száma.

Török László, az állatkert igazgatója elmondta, hogy a fejlesztés jó ütemben halad, már folyik az elsőként megvalósult projektelem, a lámakifutó próbaüzeme.
Kiemelte, hogy a teljes projekt várhatóan 2015 tavaszára készül el, akkorra megérkeznek az állatkert új lakói, az elefántok, a fókák és a pingvinek, valamint az új madárröpdét is betelepítik.

A fejlesztés keretében a legmodernebb állatkertészeti és turisztikai elvárásoknak megfelelő elefántpark létesül, amely alkalmas lesz egy kisebb tenyészcsapat tartására és bemutatására. Így újból láthatók lesznek elefántok a veszprémi állatkertben. Az 1100 négyzetméter alapterületű elefántházban fűtött látogatói térből üvegfalon át figyelhetik majd az állatokat az érdeklődők. Az 5200 négyzetméteres külső kifutóegyüttesben pedig árnyékos pihenőhelyeket, dagonyázót, homokfürdőt és egy külső fürdőmedencét is kialakítanak.

A madárröpde a tervek szerint Magyarországon egyedülálló kialakítású madárbemutató komplexum lesz, amelyben többek között flamingók, íbiszek és pelikánok élnek majd. Az 5000 négyzetméter alapterületű, 16 méter belmagasságú, belső tavakkal, dobogókkal, pihenőhelyekkel tarkított madárröpdében a látogatók kijelölt ösvényekről, közvetlen közelről figyelhetik meg a szabadon mozgó madarakat.

A veszprémi állatkert történetében először fókákat és pingvineket is bemutathatnak majd a fejlesztésnek köszönhetően. A borjúfókák víz alatti életébe egy 250 négyzetméteres, 320 köbméteres medence üvegfalán keresztül tekinthetnek be a látogatók, a parti szakaszon pedig látványetetések közben csodálhatók meg az állatok. A pingvinek 90 köbméteres medencéjébe egy 3 méter széles üvegfal ad betekintést. Kifutójuk száraz részén búvó- és költőhelyeket is létrehoznak.

Az állatkert népszerű orrszarvúcsaládja egy 550 négyzetméteres, télen is látogatható, belső kifutóval rendelkező új létesítményben kap elhelyezést.

A múlt tavasszal megnyílt új, Gulya-dombi bejárat mellett akadálymentesített látogatói vizesblokkot is kialakítanak a projekt keretében.