Az együttműködésen volt a hangsúly az Ária tetőteraszán

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 28. 20:28

A Turizmus Világnapjának alkalmából rendezett eseménysorozat részeként, szeptember 28-án, a budapesti Aria Hotel tetőteraszán közös nyilatkozatot írtak alá az állami irányítás, a nemzeti marketing és szakmai szervezetek képviselői.

A Turizmus Világnapjának eseményei ITT olvashatók.

"Napjainkban több mint egymilliárd turista utazik évente. Ennek köszönhetően a turizmus a világgazdaság egyik vezető ágazatává vált, a világ GDP-jének 10 %-át és teljes exportjának 6%-át teszi ki. A világon minden 11. munkahely a turizmushoz köthető, így emberek millióinak megélhetését biztosítja.

Ezek a számok nem csak az ágazat gazdasági erejét, de a benne rejlő potenciált is jól érzékeltetik. A turizmus fejlődésével olyan fontos kihívások is az előtérbe kerülhetnek, mint a környezeti és a társadalmi fenntarthatóság.

A turizmus ugyanakkor olyan lehetőség is, amely az egyre gyorsabban globalizálódó világunkban hozzájárulhat egymás kultúrájának megismeréséhez, a nemzetek és közösségek közötti egyetértés megteremtéséhez.

 

Ezért a kormányzat és a szakmai szövetségek a jövőben is szorosan együtt kívánnak működni annak érdekében, hogy a magyar turizmus kedvező tendenciái megmaradjanak, illetve erősödjenek, és nemzetközi pozíciói is tovább javuljanak.

Hisszük, hogy a belföldi turizmus további erősítése mind a nemzetgazdaság, mind a szolgáltató szektor számra alapvetően fontos, munkahelyteremtésben játszott szerepe révén pedig kiemelt közérdek.

A turizmus területén folytatott szoros együttműködés mind a kormányzat, mind a szakmai szövetségek számáéra kölcsönös előnyökkel jár, és elősegíti a turizmus nemzetgazdaságban betöltött szerepének további erősödését.

Fontos közös cél és érdek a turisztikai szakma és a hazai lakosság folyamatos szemléletformálása, annak tudatosítása, hogy a turizmus milyen fontos szerepet tölt be a magyar gazdaságban, a magyar vállalkozások és a magyar emberek életében. A Turizmus Világnapja minden évben kiváló alkalom arra, hogy honfitársaink és a szakma figyelmét a turizmus jelentőségére irányítsuk.

A turizmus a kis- és középvállalkozások jellemező működési területe, a turisztikai ágazat sikere pedig az egész ország sikere és érdeke. Ezért, minden lehetséges eszközünkkel támogatjuk azt a kormányzati törekvést, amely a hazai és külföldi vendégek számára, valamint a turisztikai ágazatban tevékenykedő szolgáltatók számára is vonzó, a turizmusból profitáló környezetet teremt." – szól a nyilatkozat, amelynek aláírói:

Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára,

Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója,

Czeglédi Gyula, a Magyar Fürdőszövetség elnöke,

Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke,

Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke,

Kanel Judit, a Magyar Beutaztatók Szövetségének alelnöke,

Ganczer Gábor, a Magyar Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetségének elnöke

A sajtóeseményen Ruszinkó Ádám többek között elmondta, hogy az első félévi adatok alapján remélhető, hogy 2015 végéig a turisták száma meghaladja a 10 milliót, a vendégéjszakák száma pedig a 25 milliót, miközben a kereskedelmi szálláshelyek bevétele meghaladja a 350 milliárd forintot.

Az eseményen Faragó Péter bejelentette, hogy a Magyar Turizmus Zrt. benyújtotta pályázatát a „Nemzeti turisztikai marketing és keresletösztönző program" című GINOP kiemelt felhívásra. Ennek köszönhetően, a hazai forrásokkal együtt, a következő három évben több mint 10 milliárd forint juthat majd arra, hogy még láthatóbb legyen Magyarország világszínvonalú turisztikai kínálata.

A ceremónián jelen volt még Gyenizse Dorottya, az NGM Turizmus, Vendéglátás Főosztályának vezetője, Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere,

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója, Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese, Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Tanácsadó Testületének tagja, valamint Fodor Olivér az NGM Turizmus Vendéglátás Főosztályának osztályvezetője.

Felvételünkön az aláírók és a kiemelt vendégek.