Az elmúlt évek legjobb juhfarkjait mutatják be Somlón

Forrás: turizmus.com

 2016. augusztus 31. 10:05

Fiolában árusított orvosság, a nászéjszakák bora, az egyik legősibb, és ma is sikert sikerre halmozó magyar fajta: ez mind a somlói juhfark.

Olyan bor, amely mindig tartogat valami újat, mert nagyon sok arca van. Szeptember 24-én egy nagyszabású sétáló kóstolón az elmúlt évek legjobb juhfarkjait mutatják be 16 borász részvételével a Somlón. A rendezvény címe: Somlói Juhfark Ünnep.

A juhfark Magyarország egyik legősibb fajtája. Sok arca van, lehet friss, reduktív, lehet maradék cukros, sőt édes (!), és lehet több évig hordóban tartott, hatalmas testű bor. Somló pedig az egyik legizgalmasabb magyar termőhely: talaja, fekvése és mikroklímája egyedülálló ízvilágú borokat produkál. A juhfarkban különösen szépen jelenik meg ez az összetéveszthetetlen, vulkanikus, tüzes karakter.

30 féle juhfark egy helyen

Sokfajta sétáló kóstoló létezik, de a legérdekesebb az, amelyiket ott rendezik, ahol a bemutatott borok megszülettek. Ilyenkor nem csak a borokkal és készítőikkel, hanem a tájjal, a közeggel is kapcsolatba kerülhetünk. A Nagy Juhfark Ünnepen 16 somlói pincészet mutatja be 30 féle juhfarkját a Tornai pincészetnél. A sétáló kóstoló mellett mesterkurzusokra, pincetúrára és a Somló hegyen vezetett túrával egybekötött kóstolóra is sor kerül.

A Kóstolom app is segíti a borbarátokat

A borkóstolásban a Somlói Juhfark Ünnep vendégeit a közelmúltban debütáló Kóstolom mobilalkalmazás segíti, amely a www.kostolom.hu címen érhető el. A bármely okos eszközön ingyenesen használható applikációban megtalálhatók a legfontosabb információk a kiállító borászatokról és a kóstolható borokról, használatával egyszerűen értékelhetők a borok, illetve élményeinket, benyomásainkat is leírhatjuk – ezeket az alkalmazás eltárolja nekünk

Időpont: 2016. szeptember 24., 13 óra. A résztvevő pincék: Barcza Bálint, Bogdán Birtok, Csordás- Fodor Borház, Fekete Pince, Géró Péter, Hegedűs- Szabó Pincészet, Jász László, Kolonics Károly, Kreinbacher Birtok, Marton Pincészet, Somlói Apátsági Pince, Somlói Vándor, Szabó Pincészet, Tornai Pincészet, Tóth és Fiai Családi Pince, Várkapitány Pincészet

További részletek a rendezvényről: www.tornaipince.hu