Az élőzene jó forgalomnövelő, de mi kell ahhoz, hogy jogszerű is legyen?

Forrás: turizmus.com

 2021. július 21. 15:15

A hosszú nyári estéken sokan keresnek olyan helyet, ahol lazulhatnak munka után. Még vonzóbbá tehet egy kerthelyiséget, ha ott élőzene is szól. Milyen adminisztrációval jár egy fellépés engedélyezése, mi a teendő az Artisjusnál?

Az élőzene igazi vonzerőt jelent, így nagyobb forgalmat és új vendégeket is hozhat, akik egyébként talán sosem ismerték volna meg a helyet.

Az első és legfontosabb feladat megtalálni a megfelelő zenészeket és megszervezni a hangosítást. Lehet akusztikus produkciókban gondolkozni, de megfelelő hangosításra és fényekre minden zenés bulihoz szükség van. Ha ennek a részleteit sikerült egyeztetni a zenészekkel és a technikusokkal, akkor a rendezvény hirdetésével együtt indulhat az adminisztráció is.

Mennyi lesz a jogdíj?

A zenés rendezvényeket külön jelezni kell az Artisjus felé akkor is, ha egyébként a szokásos háttérzene miatt már fizet a hely jogdíjat.

Erre akkor is szükség van, ha nincs belépő a koncert miatt. A jogdíj mértéke több tényezőtől függ: számít például, hogy Budapesten, megyeszékhelyen vagy máshol található a vendéglátóhely, de az sem mindegy, mekkora a közönség, esetleg szálláshelyen történik-e a fellépés. A tarifákat lehet böngészni az idei tarifatáblázatban, és az Artisjus munkatársai is készséggel segítenek.

A zenés rendezvényeket külön jelezni kell az Artisjus felé

Fotó: iStock

Mit kell tenni?

Első lépésként egy elektronikus formában elérhető adatlapot kell kitölteni a rendezvény főbb jellemzőivel. A „bál, diszkó, más zenés rendezvény bejelentése” feliratra kattintva lehet letölteni az űrlapot, majd kitöltve, aláírva kell eljuttatni a szerzői egyesülethez e-mailben (bejelentes@artisjus.com) vagy postán (1016 Budapest, Mészáros u. 15–17.) még a rendezvény előtt. Itt még nem ért véget az ügyintézés, ugyanis a buli után 3 munkanapon belül kell elküldeni az úgynevezett műsorközlést, ami gyakorlatilag az elhangzott dalok listáját jelenti. Az Artisjus így tudja a jogdíjat azoknak a szerzőknek eljuttatni, akiknek ténylegesen elhangzottak a zenéi a fellépésen. A műsorközlő adatlap szintén megtalálható az Artisjus honlapján.

(x)