Az energiadrágulás miatt a kormánytól várnak segítséget a német szakmai szervezetek

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 29. 15:06

Az energiaár-robbanás miatt nehéz télre számítanak a német szakmai szövetségek, emiatt sürgős intézkedéseket kérnek a kormánytól. A német szállodák és éttermek közel 40 százaléka egzisztenciálisan fenyegetve érzi magát.

A legtöbb vendéglátósban még nem tudatosult, hogy ketyeg a bomba – nyilatkozta a Tagesschau.de című lapnak szeptember 27-én Gereon Haumann, a német Szálloda- és Vendéglátó Szövetség (DEHOGA) Rajna-vidék–Pfalz-i szervezetének elnöke. Szerinte rengeteg német üzemeltető még nem ébredt rá, hogy a gázszerződése év végével lejár, bár a felismerés sem segítene sokat rajtuk, mivel egy gázszolgáltató sem fog a korábbiakhoz hasonló feltételekkel szerződést kötni velük.

Az árammal sem jobb a helyzet, Haumann elmeséli egy mainzi szálloda történetét, amely a gázellátási nehézségektől tartva tavasszal úgy döntött, hogy több mint 100 ezer eurós beruházással elektromosra állítja át a melegvíz-ellátást. Júliusban érdeklődött az áramszolgáltatónál a december 31-e utáni feltételekről, amely már akkor tízszeres – 4 centről 40-re ugró – nettó áramdíjat adott meg, már ez 900 ezer eurós többletköltséget jelentett volna a szállodának, ez az ár azóta 65 centre kúszott fel.

A német Szálloda- és Vendéglátó Szövetség (DEHOGA) augusztus 31. és szeptember 4. között lefolytatott, országos felmérése szerint a németországi szállodák és éttermek 90 százaléka számára a folyamatos energiaár-növekedés a jelenlegi legnagyobb kihívás, közel 40 százalékuk pedig egzisztenciálisan fenyegetve érzi magát.

A német szolgáltatók számára az energiaárak emelkedése jelenti most a legnagyobb kihívást

Fotó: 123rf.com

A mintegy háromezer megkérdezett vállalkozás közel felében már szeptember elején a bevételek legalább 10 százalékát az energiaköltségek tették ki, több mint egytizedüknél 15-20 százalékát, közel 9 százalékuknál ennél is többet. A szolgáltatóitól az áram esetében átlagosan mintegy 104, a gáz esetében mintegy 152 százalékos aktuális emelésről értesült a vállalkozások több mint fele. Közben a forgalom mintegy 10 százalékkal továbbra is a 2019. évi alatt volt az idei év első nyolc hónapjában, míg az élelmiszerárak 73,5 százalékkal, a bérköltségek pedig 62,5 százalékkal emelkedtek.

A német kormány szeptember elején bejelentett harmadik, 65 milliárd euró értékű tehermentesítő csomagja keretében meghosszabbította az éttermi szolgáltatások áfájának 19-ről 7 százalékra történő csökkentését, valamint az érvényben lévő kurzarbeit-szabályokat. A DEHOGA azonban azt is szükségesnek tartja, hogy a szövetségi kormány konkrét intézkedéseket tegyen a vállalkozások elszálló energiaköltségeinek megfékezésére.

A magas energiaárak miatt kemény télre és bezárásokra számít a turisztikai szövetségeket tömörítő Német Turizmus Szövetség (DTV) is. A szakmai ernyőszervezet elnöke, Reinhard Meyer szerdán azt a kérést intézte Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszterhez, hogy vegye fel az országos energiaár-mérséklő programba a németországi turizmus különböző szegmenseinek vállalkozásait és szereplőit is.

*

Frissítés: A német kormány csütörtökön bejelentette, hogy gázárféket vezet be a fogyasztók tehermentesítése céljából. A 2024 végéig tartó árfék költsége 200 milliárd euró lesz, ehhez hitelt vesz fel a kormány. A gázárfék az augusztusban bejelentett gázilleték végét is jelenti.