Az Eszterháza Központ tagintézménye lesz a nagycenki Széchenyi-kastély

Forrás: MTI

 2014. október 16. 12:51

Az Eszterháza Központ tagintézménye lesz a nagycenki Széchenyi-kastély a hozzá tartozó épületekkel, a cél, hogy egységes turisztikai kínálat jöjjön létre a térségben - mondta el L. Simon László csütörtökön az MTI-nek.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kifejtette, hogy azokat a műemléki épületeket, intézményeket tekinti meg csütörtökön a Fertő-tájon, amelyeket a nagycenki kastély mellett esetlegesen még be lehet vonni az Eszterháza Központba, így a fertőrákosi Püspöki palotát, a fertőszéplaki Széchenyi-kastélyt és a zsirai Rimanóczy-kastélyt. L. Simon László elmondta, hogy jelenleg a nagycenki intézmény átadás-átvétele zajlik, a folyamat várhatóan 2015 júniusára fejeződik be.

Az államtitkár elékeztetett arra, hogy a kormány tavasszal tette meg az első lépést az Eszterháza Központ létrehozására, amelynek bázisa a fertődi Esterházy-kastély. A cél, hogy egy olyan gazdaságosan működő egységes intézményt hozzanak létre a világörökségi területen, amely egyrészt megszünteti a műemléki épületek különböző vagyonkezelői tulajdonát, másrészt komplex turisztikai attrakciókat kínál - tette hozzá.

Példaként említette, hogy a nagycenki kastély területén lévő egységek más-más vagyonkezelőhöz tartoznak, így például a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, a Nyugat-magyarországi Egyetemhez vagy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez. Az intézményi egységeknek az Eszterháza Központhoz való csatolása az anyagi stabilitást biztosítja és sokkal költséghatékonyabb lesz a működés – tette hozzá L. Simon László.

A politikus elmondta azt is, hogy hamarosan elkezdődik a nagycenki kastély tetőfelújítása, a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciójának következő ütemében pedig a lovardát újítják fel, amelyhez mezőgazdasági területeket is csatolnának. L. Simon László hozzátette: azt szeretnék, ha egy olyan típusú gazdálkodási tevékenység folyna, amely életképessé teszi az intézményt és turisztikai vonzerőt is jelentene.