Meghaladja az európai szállodák profitja a 2019-es szintet

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 09. 18:06

Az európai szállodák összbevétele 6 euróval volt magasabb idén júliusban, mint júniusban. A második negyedévben az egy kiadható szobára jutó bruttó működési nyereségük pedig 1300 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának értékét.

Az európai szállodák mostanra visszatértek a pandémiát megelőző profitszintre: az egy kiadható szobára jutó bruttó működési nyereség (GOPPAR) a HotStats legfrissebb adatai szerint júniusban már elérte a 95,28 eurót, ami valamivel magasabb, mint 2019 júniusában – írja a Travel Daily News.

Az európai szállodai profit január óta rakétaként lőtt ki és 1970%-kal emelkedett, amit az utazási kereslet növekedése, a Covid-korlátozások enyhülése és a 2019-es szinteket továbbra is meghaladó átlagos napi árak (ADR) ösztönöztek. Júniusban az ADR Európában nominális alapon 36 euróval volt magasabb, mint 2019 júniusában.

A teljes szállodai bevétel Európában júliusban 6 euróval magasabb volt, mint a megelőző hónapban. 2022 második negyedévében a GOPPAR pedig 1300 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának értékét.

hotel_123rf

Az európai szállodák mostanra visszatértek a pandémiát megelőző profitszintre

Fotó: 123rf.com

Az adatok alapján, ahogy a nyereség nominális alapon a 2019-es szint felett volt, úgy a bérköltségek is, amelyek 56 euróval voltak magasabbak, mint 2019 júniusában.

Az USA nem mutatott olyan növekedést, mint Európa, de továbbra is pozitív eredményekkel büszkélkedhet. A GOPPAR júniusban elérte a 97 dollárt, azonban március óta nem sokat mozdult, miután februárról márciusra 31 dollárral nőtt.

A Közel-Keleten a márciusi GOPPAR elérte a példátlan 115 dolláros szintet, a dubaji expo 2020 utolsó hónapjának köszönhetően, júniusra azonban 49 dollárra esett vissza. A profitcsökkenés azonban valószínűleg inkább a normalizálódás és a szezonalitás tényezője, mivel a nyári hónapok jellemzően teljesítménycsökkenéssel járnak ebben a régióban.