Az európai turizmus-vendéglátás azonnali támogatását sürgeti a HOTREC

Forrás: turizmus.com

 2021. december 13. 15:57

A közgyűlés üdvözölte a nemzeti szövetségek képviselőit és a kiemelkedő előadókat. A résztvevők mélységes aggodalmukat fejezték ki az ágazat életképességéről, és hangsúlyozták a döntéshozók sürgős támogatásnövelő intézkedéseinek szükségességét – adja hírül az MSZÉSZ.

A vendéglátás-szállodaipar európai képviselői aggódnak a koronavírus ismét gyorsuló terjedése és az emiatt bevezetett korlátozások miatt.

A Lyonban december 2-3-án megtartott 83. közgyűlés résztvevői arról tanácskoztak, hogyan lehetne elkerülni az ágazat további veszteségeit, elősegíteni a vállalkozások túlélését, életképességük növelését.

Az elmúlt közel két évben a vendéglátás-szállodaipar szektor nagyfokú rugalmasságot mutatott, és annak érdekében, hogy vendégeket fogadhassanak, betartották az egészségügyi és egyéb biztonsági előírásokat, szabályokat.

Látni kell azonban, hogy a koronavírus járvány 20. hónapjában továbbra is a vendéglátás-szállodaipar szenvedi el a legnagyobb veszteségeket.

A válságon még nem vagyunk túl: a járványnak nincs vége, a turizmus-vendéglátás egyes szegmensei – így az üzleti utazás és a MICE – még bizonytalan ideig komoly nehézségekkel fognak szembenézni.

Az ágazat szereplői elkötelezettek a fenntarthatóság, digitalizáció és a munkaerő-megtartás hosszú távú céljainak elérésében, de ezeknek a céloknak a megvalósulásához mindenekelőtt a vállalkozások túlélését kell biztosítani, hangsúlyozták a HOTREC képviselői.

Az ágazat szereplői elkötelezettek a fenntarthatóság, digitalizáció és a munkaerő-megtartás hosszú távú céljainak elérésében

Fotó: HOTREC

A közgyűlés résztvevői egyetértettek abban, hogy járvány következő hulláma miatti korlátozások átvészeléséhez az ágazatnak azonnali pénzügyi támogatásra van szüksége, illetve további támogatások szükségesek a középtávú negatív hatások kompenzálására, valamint a digitalizáció és a fenntartható működés megteremtéséhez.

Az is rendkívül fontos, hogy EU-szinten a Covid-19 elleni intézkedések a tagországok teljes támogatásával, összehangoltan valósuljanak meg.

A HOTREC elnöke, Jens Zimmer Christensen elmondta: „Közgyűlésünkre a turizmus-vendéglátás szektor számára igen nehéz időszakban, a közel két éve tartó folyamatos kihívások után, a koronavírus-járvány újabb hullámának kezdetekor kerül sor. Most minden eddiginél nagyobb szükség van a nehézségekkel és bizonytalansággal szembenéző milliónyi vállalkozás, KKV és munkavállaló támogatásának folytatására. Megtanultuk, hogy a bezárt üzletek újranyitása nem azonos a helyreállással.”

Ebben a válságos időszakban örömteli a HOTREC részére, hogy új tagként üdvözölhetik a Ciprusi Szállodaszövetséget, s ezzel 46-ra nőtt a tagok száma 35 európai országból. Ezzel kapcsolatban Marie Audren – a HOTREC ügyvezető igazgatója – kijelentette, hogy„a HOTREC örömmel fogadta a Ciprusi Szállodaszövetséget, és bíznak benne, hogy know how-jukkal hozzájárulnak az európai turizmus-vendéglátás válságból való kilábalásához, hogy az ágazat továbbra is az európai gazdaság fontos pillére legyen. Kiállunk a #TogetherForHospitality kezdeményezés mellett.”

A sajtóközlemény eredeti nyelven elérhető ITT.