Az Európai Unió intézményei támogatják a Hotelstars Union további erősítését

Forrás: turizmus.com

 2016. március 16. 18:48

A Hotelstars Union az európai szállodaminősítési rendszer legutóbbi fejlesztéseit mutatta be az Európai Parlament és az Európai Bizottság tagjainak egy reggelivel egybekötött megbeszélésen.

A Hotelstars Union (HSU) már 13 európai ország (Ausztria, Csehország, Dánia, Észtország, Hollandia, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Magyarország, Málta, Németország, Svájc, Svédország) hivatalos szállodaminősítő rendszere, mely további 3 országban (Belgium, Görögország, Luxemburg) áll bevezetés alatt és néhány további országban (pl. Franciaország, Olaszország) tervezik bevezetni.

A HSU 2009-ben a HOTREC – az Európai Unió tagországai szálloda, éttermi, és kávéházi szövetségeinek konföderációja – támogatásával jött létre azzal a céllal, hogy egy harmonizált és összehasonlítható szállodaminősítési rendszert hozzon létre Európában. A Hotelstars rendszer összesen 270 feltétel – termék és szolgáltatás - teljesítésén alapul az 1*-5* kategóriákban. A szállodai termékek és szolgáltatások szakértők által történő objektív összehasonlítása egy megbízható és mérhető rendszert kínál a vendégek számára a különböző utazási portálok véleményoldalainak tengerében.

"A Hotelstars Union kiváló példája az alulról jövő iparági kezdeményezésnek. A rendszer Európában történő egyre szélesebb körű alkalmazása lehetővé teszi az európai és harmadik országbeli vendégek számára a szállodai ajánlatok egyértelmű összehasonlítását"– összegezte elismerően az eredményeket Isabella de Monte, az Európai Parlament tagja. "Az EU többi országában is szükséges a rendszer további támogatása, bevezetése" – jelentette ki de Monte.

"A Hotelstars Union a követelményeket rendszeresen a vendégek által diktált piaci igényekhez igazítja" magyarázta Janis Valodze, a Hotelstars Union elnöke. "A rendszer valamennyi EU tagállamban alkalmazható, mivel a kialakításakor figyelembe vették az országok kulturális és földrajzi különbözőségeit – így várjuk a további országok csatlakozását" hangsúlyozta Valodze.

"Ez a minősítési rendszer a szállodaipar professzionális együttműködésére épült és számos utazási weboldal is közvetlenül a Hotelstars Union hivatalos szállodai csillagbesorolását használja." mondta Christian de Barrin, a HOTREC vezérigazgatója.

Niklai Ákos, a HOTREC alelnöke, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke hozzászólásában hangsúlyozta, hogy "a vendégek megkérdezésére épülő objektív kritériumok segítik a vendégek megalapozott szállodaválasztását és a fogyasztók érdekeinek védelmét is. Célunk, hogy a nemzetközi és hazai foglalási portálok is mielőbb használják a HSU csillagokat".

"Az Európai Bizottság teljes mértékben támogatja ezt a harmonizált minősítési rendszert Európában. A Hotelstars Union is hozzájárul Európa turizmusának versenyképességéhez, ezért további fejlesztésekre ösztönözzük az iparág képviselőit." összegezte Carlo Corazza, az Európai Bizottság képviseletében.