Az Év Pálinkája: Jázmin szőlő a Brilltől

Forrás: Vendéglátás

 2018. június 28. 15:07

Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny eredményeit június 28-án hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács, ahol 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést is kiosztottak.

A legjobb 10 ezer palack feletti pálinka idén a Bolyhos Ágyas szilvapálinka, a legeredményesebb pálinkafőzde kategória első helyezettje pedig az 1 Csepp Pálinka lett. A versenyre idén 48 pálinkaház 309 tétellel nevezett, amelyből 25 szakértő bírálata alapján választották ki a legjobbat.

A legeredményesebb pálinkafőzde díját idén három főzdének ítélte oda a Pálinka Nemzeti Tanács: az első helyezett az 1 Csepp Pálinka, a második a Brill Pálinkaház, a harmadik Zimek Pálinka Manufaktúra lett. Magyarország legjobb 10 000 palack feletti pálinkája 2018-ban a Bolyhos Ágyas szilvapálinkája lett, a legjobb pálinka díját pedig a Brill Pálinkaház Jázmin szőlő pálinkája nyerte el.

Első pillanatban elvarázsol eleganciája, felkeltve a fogyasztó érdeklődését. Illatában a kellemesen muskotályos, zöldfűszeres, virágos és rózsaolajos jegyek egymást szépen kiegészítve bájosságot kölcsönöznek neki. Ízében is nagyon telt, kirobbanóan virágos és fűszeres jegyek uralkodnak, gyümölcsös frissességgel, kis magolajossággal kiegészülve. A tavaszi virágos rét és egy érett szőlőfürt emlékeit juttatja eszünkbe. A szájat teljesen betölti, harmonikus, hosszan távozó és igazán komplex termék” – jellemezte a győztes jázmin szőlőpálinkát a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke, Mihályi László.

 

Fotó: Pálinka Nemzeti Tanács

A Brill Pálinkaház már harmadszor nyerte el az év legjobb pálinkája díjat –  2011-ben egy Irsai Olivér szőlő-, 2013-ban pedig egy birskörte pálinkával érdemelték ki a rangos elismerést. „A Jázmin szőlő a Pécsi Kutató Intézet új nemesítése, amellyel 2016-ban kezdtünk foglalkozni, kísérleti jelleggel. Tolna megyei – borvidéki – pálinkafőzdeként kötelességünk a legjobb szőlő alapú párlatok minél gazdagabb kínálatát felmutatni, ezért ezt a fajtát sem hagyhattuk figyelmen kívül. Az eredmény önmagáért beszél, ezért biztosak vagyunk benne, hogy mint borban, mint pálinkában nagy jövő áll a jázmin szőlő előtt" – mondta el Krizl Edit, a Brill Pálinkaház egyik tulajdonosa.

A tanács hagyományosan idén is életműdíjjal jutalmazta a pálinkaszakma három olyan szereplőjét, aki munkásságával hozzájárult a pálinkaszakma felemelkedéséhez és sikereihez. Idén  Dr Oroszné Dr Prekop Erzsébet (Prekop Pálinkafőzde), Bolyhos László (Bolyhos Pálinka) és Békési Zoltán (Békési Pálinkafőzde) érdemelte ki ezt a kitüntetést.

2018. Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny

Champion díjak:

Champion Meggy pálinka - Meggypálinka - Zimek Pálinka Manufaktúra

Champion Szilva pálinka - Szatmári szilvapálinka - Tarpa Manufaktúra

Champion Szeder pálinka - Szederpálinka - Gong Pálinkaház

Champion Bodza pálinka - Bodzapálinka - Alexander Pálinka

Champion Ribizke pálinka - Feketeribizli pálinka - 1 Csepp Pálinka

Champion Fehérszőlő pálinka - Jázmin szőlőpálinka - Brill Pálinkaház

Champion Kékszőlő pálinka - Kékfrankos szőlőpálinka - 1 Csepp Pálinka

Champion Fehérszőlőből készült törkölypálinka - Tölgyfahordóban érlelt Tokaji törkölypálinka – Tállya Köveshegy dűlő - Szóráth Kisüsti Pálinka

Champion Kékszőlőből készült törkölypálinka - Syrah törkölypálinka - Brill Pálinkaház

Champion Ágyas gyümölcspálinka - Ágyas szilvapálinka - Bolyhos Pálinkafőzde

Champion Csonthélyas vadgyümölcs pálinka - Kökénypálinka - Zimek Pálinka Manufaktúra

Champion Bogyós vadgyümölcs pálinka - Fekete berkenye pálinka - 1 Csepp Pálinka

Champion Vegyes gyümölcspálinka - Fekete cseresznye – málna vegyespálinka - 1 Csepp Pálinka

Különdíjak:

Magyarország 2018. évi legeredményesebb pálinkafőzdéje I. helyezett - 1 Csepp Pálinka

Magyarország 2018. évi legeredményesebb pálinkafőzdéje II. helyezett - Brill Pálinkaház

Magyarország 2018. évi legeredményesebb pálinkafőzdéje III. helyezett - Zimek Pálinka Manufaktúra

Magyarország legjobb 10 000 palack feletti pálinkája – 2018 Bolyhos Ágyas szilvapálinka

Magyarország legjobb pálinkája-2018 - Jázmin szőlő pálinka - Brill Pálinkaház

További eredmények: http://nemzetipalinkakivalosag.hu/palinkakivalosagok-es-top-palinkakivalosagok-2018-eredmenyhirdetes/