Az Év Szállodája 2022 kategórianyertese: Opera Garden Hotel – interjú

Forrás: turizmus.com

 2023. április 13. 10:04

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) három év kihagyás után hirdette meg 2022 végén az Év Szállodája pályázatot. A díjat a budapesti, négy csillag „limited service” kategóriában, megosztva az Opera Garden Hotel & Apartments nyerte el. Interjúnk Megyesi Kata igazgatóval.

Miért tartották fontosnak, hogy részt vegyenek az Év Szállodája 2022 versenyen, és mit jelent önöknek a kategóriagyőzelem?

Harmadik alkalommal indultunk a megmérettetésen és ez alkalommal kifejezetten a kategóriagyőzelem volt a célunk! Az elmúlt években több rangos díjat elnyertünk, ezek zömében vendég-visszajelzések alapján kerültek hozzánk. Miközben természetesen mindegyiknek nagyon örülünk, célunk volt más szállodákkal megméretni magunkat és egy nívós szakmai elismeréssel gazdagítani palettánkat!

Véleményem szerint ebben a kategóriában folyamatosan kell dolgozni a szolgáltatásokon, a szerviznek mindig kiemelkedőnek kell lennie, és a pályázatnak is ki kell tűnnie a többi közül. Éppen ezért igyekeztük részletesen bemutatni értékeinket és rámutatni minden pontra, amiben kiemelkedünk a kategória többi indulója közül.

operagarden

A szálloda törekszik a zöld működésre

Fotó: Opera Garden Hotel & Apartments

Mit gondol, mivel emelkedik ki az Opera Garden Hotel a budapesti négycsillagos szállodák mezőnyéből?

Boutique szállodaként működünk, az ezzel kapcsolatos elvek a nyitás óta középpontban állnak. Mottónk, a „Feel at home in the city” nagyon jól kifejezi víziónkat és törekvéseinket. Vendégeinkkel a foglalástól kezdve egészen az elutazás pillanatáig közvetlen kapcsolatban állunk: mindenkinek tudjuk a nevét, a recepció létszámát igyekszünk úgy bővíteni, hogy mindenkit fel tudjunk kísérni a szobába. Tudatosítjuk, hogy itt vagyunk és tartózkodásuk alatt bármikor rendelkezésükre állunk. Napközben is igyekszünk apróságokkal kedveskedni számukra, télen meleg, nyáron jeges teát szolgálunk fel, tavasztól pedig sangriat.

Figyelünk és hallgatunk a vendég véleményére, belső kérdőívünkön az összes szolgáltatást véleményezni lehet. Ha van realitásuk, a visszatérő igények szerint igyekszünk változásokat eszközölni, hiszen ez vélhetően a jövőbeni vendégek élményét is növeli. A reggeli kínálatot például novemberben alakítottuk át: az állandó kínálatba is bevezettük a gluténmentes és vegán ételeket, többféle sajtot kínálunk.

operagarden

2019-hez képest a ház árbevétele 15 százalékkal, átlagára pedig 18 százalékkal emelkedett

Fotó: Opera Garden Hotel & Apartments

Vendégeink egyre környezettudatosabbak, erre reagálva tavaly év végén teljesen megszüntettük a papírokat a szobában, a vendégtájékoztatók, a minibár árlistája és a csatornalista egyaránt QR-kódon érhető el. Mi is egyre többet teszünk a környezetért, a bejelentkezéshez például 2018 óta Ipad-et használunk regisztrációs lap helyett. A zöld működéssel kapcsolatos törekvéseinket és eredményeinket a weboldalon és a közösségi média felületein is feltüntetjük, mert mindez fontos minőségi lenyomata a szállodánknak, sőt, álláshirdetéseinkben is hangsúlyozzuk, hiszen mindez a jövő munkavállalójának is fontos szempont lehet.

Hogyan alakult a szálloda 2022. május-december közötti teljesítménye 2019 hasonló időszakához hasonlítva?

A foglaltságunk ugyan minimálisan csökkent, de az árbevételünk 15 százalékkal, átlagárunk 18 százalékkal emelkedett. Mindez nem függetleníthető attól, hogy dolgozóinkra is nagyon figyelünk. A szobaasszonyaink ugyan külsősök, de a front office-on és a reggeliztetésben saját kollégáink dolgoznak, elégedettségüket rendszeresen, három havonta mérjük. Fontos számunkra, hogy kollégáink képezni tudják magukat és tudásuknak megfelelően legyen lehetőségük magasabb pozícióba lépni. Éppen ezért rendszeresen, havonta, negyedévente tartunk képzéseket és ösztönző programokat dolgozunk ki számukra. Így próbáljuk elérni, hogy kedvesek és motiváltak maradjanak, hiszen vendégeink csak így lehetnek elégedettek.