Nagykoalíciós támogatás Ujhelyi európai vízum-javaslatának

 2015. október 14. 16:19

Stratégiai újításokat javasol Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő az uniós vízumpolitikában, az európai és így a magyarországi munkahelyek bővítése, illetve a gazdaság növekedése érdekében.

A magyar politikus szerint minden tagállam számára elemi érdek a vízumszabályok megváltoztatása, ezért az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos joganyagának szakpolitikai jelentéstevőjeként érdemi könnyítéseket szorgalmazott. Javaslatait az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottsága a héten nagy többséggel támogatta.

A vízumkódex felülvizsgálatáról és az úgynevezett "körutazói vízum" bevezetéséről szóló joganyag kapcsán Ujhelyi - több mint egy tucatnyi szakmai szervezettel és érdekvédelmi szövetséggel való, közel féléves konzultációt követően - a többszöri beutazásra jogosító európai vízum érvényességi idejének 5 évről 10 évre való növelését javasolta. Az MSZP politikusa ingyenessé és könnyebben hozzáférhetővé tenné az online regisztrációt, de rendezi a vízumigénylések digitális tárolásának kérdését, a többnyelvűség garantálását és a vízumbélyegek kezelésének átláthatóságát is.

Az Ujhelyi-javaslat része a körutazói vízum bevezetésének egyértelmű támogatása is, amellyel jelentősen megkönnyítik például az utazó társulatok (cirkuszok, művészeti csoportok) mozgását az Unión belül. A szakbizottság 2 nem és 2 tartózkodással szemben 40 igen szavazattal fogadta el a magyar képviselő javaslatcsomagját. A döntést a tízmillió európai munkavállalónak és kétmillió cégnek megélhetést biztosító ágazat összes, nagyobb érdekvédelmi szervezete üdvözölte.

Ujhelyi István a szavazás után adott nyilatkozatában kiemelte: „Európában majd' minden tizenegyedik munkahelyet a turizmus biztosítja. Az uniós vízumpolitika megreformálásával érdemben növelhetjük Európa és benne Magyarország turisztikai vonzerejét és ezzel turisztikai bevételeit is. Az ágazatban rejlő lehetőségeket ki kell használni!"