Gasztronómiai sétákkal készül márciusra az Imagine

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2023. február 23. 18:05

A héten egy különleges sajtóeseményen mutatkozott be az idén tizenöt éves Imagine márciusi programsorozata. A rendhagyó sétákkal dúsított Gasztronómia Hónapját bemutató rendezvény az egykori Borjúvásárcsarnoktól indult és egy interaktív foodstylinggal és fotózással ért véget.

A tematikus séták új generációjának elengedhetetlen összetevői az ízek, illatok, színek, és persze a város – ezeket pedig már az Imagine gasztronómiai fókuszú városi sétáin is felfedezhetjük. A keddi nyitóeseményen kicsit belekóstolhattunk abba, hogy mi vár a városi séták szerelmeseire a következő hetekben.

 

Mini gasztroséta és foodstyling

Ferencvárosban, az egykori Borjúvásárcsarnok épületénél indult az ismerkedés Budapest gasztronómiai történelmével. Katona Csaba történész avatott be minket abba, miért is nevezik ezt a kerületet Budapest éléskamrájának. A 19. század végén, a 20. század elején ugyanis ide szorultak ki a belvárosból az állatvásárok, a vágóhidak, malmok és az élelmiszereket (valamint alkoholt) feldolgozó gyárak.

imagine

A séta az egykori Borjúvásárcsarnoktól indult

Fotó: Turizmus.com

A történész előadásából azt is megtudhattuk, miben hasonlít Minneapolisra Budapest, és hogy egy városi legenda szerint milyen trükkel került be a gyulai kolbász a fővárosi köztudatba.

A rövid séta után betértünk a Boook Kitchenbe, ahol egy pódiumbeszélgetést hallgattunk meg. Itt nemcsak a következő hónap különleges, gasztrofókuszú sétáiról tudhattunk meg kicsit többet, de a korabeli szakácskönyvekről is, ahol az egészen különleges alapanyagokról is szó esett (nem volt ritka a hód vagy a pióca használata sem).

imagine

Pódiumbeszélgetés a BOOOK Kitchenben. Balról jobbra: Nagy Mariann (Imagine, kommunikációs vezető), Katona Csaba (történész, Magyar Nemzeti Levéltár), Káldi Emese (Imagine, ügyvezető), Vallyon Noémi (Boook Kiadó, PR és marketing)

Fotó: Turizmus.com

Végül eljutottunk a modern gasztrotrendekig, utána pedig stílszerűen egy food styling workshopon vehettünk részt, ahol László Ágnes food stylist iránymutatásával feldíszíthettük és befotózhattuk a saját levesünket.

imagine

A kollégánk által feldíszített karfiolleves

Fotó: Turizmus.com

És hogy milyen sétákon vehetünk részt a Gasztronómia Hónapján?

A Japánkertben megismerkedhetünk a városi túléléshez szükséges ehető növényekkel; a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban interaktív időutazáson vehetünk részt; a déli Klotild Palotában megismerkedhetünk a ma már luxushotelként működő Matild Palace évszázados – és kóstolókkal tarkított – gasztrotörténetével; megtudhatjuk, mely ételeket inspirálták költőink, íróink az irodalmi kávéházak sétáján, de bor- és sörkóstolókon is részt vehetünk az egész hónapban.

imagine

A budapesti szeszhatározó sétán például egész sűrűn emelik a résztvevők a poharukat: koccintanak az egészségre, a jókedvre, Pest-Buda régmúlt szőlőire és a trendteremtő mai sörfőzőkre is

Fotó: Imagine

Regisztráció, a programok részletes leírásai és időpontjai elérhetőek az Imagine honlapján.