Az ingatlanfejlesztők szerint kevés az üres telek

Forrás: turizmus.com

 2019. július 11. 17:47

Bizakodók a jövőre nézve a közép-európai ingatlanpiaci szereplők a Deloitte és a CEEQUA legfrissebb közös felmérése szerint. A régió gyors gazdasági növekedése ösztönzően hatott az üzleti turizmusra fókuszáló szállodák iránti keresletre.

A felmérés első kiadása szerint a legnagyobb közép-európai ingatlanpiaci szereplők optimisták a jövőre nézve, és növekedést várnak a térség ingatlanpiacán. A tanulmány rávilágít arra, hogy a befektetők a lakóingatlanoktól az üzleti ingatlanok felé fordulnak, s jelentős üzleti piaci potenciált látnak a diákotthonokban.

Az ingatlanfejlesztők legnagyobb kihívásként a beépíthető telkek felkutatását és az e-kereskedelem növekvő szerepét nevezték meg.

Az elmúlt három évben a Közép-Európában megvalósult tranzakciók volumene kiemelkedő volt: 2018 végére 13,8 milliárd eurót fektettek be üzleti ingatlanokba. A felmérés résztvevőinek várakozása szerint az ingatlanügyletek volumene a tavalyi szinthez hasonló lehet idén is. A felmérés alapján a válaszadók 45 százaléka tervez új beruházást, 41 százaléka idén egyenlő arányban tervez ingatlan vásárlást és értékesítést, míg a megkérdezettek harmada (38 százalék) inkább az értékesítésre kíván koncentrálni.

Az elmúlt három évben kiemelkedő volt a Közép-Európában megvalósult tranzakciók volumene

Fotó: pixabay.com

A régió gyors gazdasági növekedése ösztönzően hatott az üzleti turizmusra fókuszáló szállodák iránti keresletre. Az olyan városok, mint Prága és Budapest ismert és vonzó turisztikai célpontok, így nem meglepő módon a befektetők ezekben a városokban a turisztikai szektorhoz kapcsolódó ingatlanok iránt is fokozottan érdeklődnek. A felmérés résztvevői külön kiemelték a diákszállásokba történő beruházásokat, mint magas hozamot biztosító úgynevezett niche piacot.

„A diákszállások piaca még mindig elég kicsi, de nagy potenciál van az egyre növekvő számú diákokban, ezért számos kollégiumi épület valósult már meg Budapesten, Varsóban és Prágában is” – mondta Kohári Gábor, a Deloitte Magyarország ingatlantanácsadási szakértője.

A lakóingatlan szektor fő kihívása az, hogy a lakosság vásárlóereje és az emelkedő piaci árak közötti olló tovább nyílik, amely következtében egyre kevesebb mozgástér marad a további áremelkedésre. A beépíthető telkek számának csökkenése és az emelkedő építési és munkaerőköltségek pedig csökkenthetik a fejlesztők nyereségét és lassítják az áremelkedést.