Az innováció a kulcs a szállodaipar kihívásaira

 2015. augusztus 12. 19:19

Nagyon elégedett a magyarországi Accor-szállodák elmúlt félévi teljesítményével Gilles Clavie, az üzemeltető Orbis Hotel Group elnök-vezérigazgatója, aki a digitális kihívásokra adott válaszaik mellett az F&B területén nyújtott újdonságaikról is beszélt a Turizmus Panorámának.

– Mennyire elégedett a magyarországi eredményekkel fél év elteltével, amióta az Orbis átvette az AccorHotels kelet-európai érdekeltségeit?

– Ahogy azt az év eleji interjúmban említettem, gyakran látogatok Budapestre, legalább havonta egyszer, és nagyon elégedett vagyok a szállodák, valamint a profi és elkötelezett csapatunk munkájával. A magyarországi eredmények az elvárásainknak megfelelőek, nagyon jó teljesítményt nyújtanak egy olyan periódusban, amikor szinergiát eredményező projekteket valósítottunk meg és új szervezetet építettünk fel. A magyar hálózat hozzájárul az Orbis-csoport régiós teljesítményéhez, mely stabil növekedést mutat a működési eredményekben, továbbá rekordmagas konszolidált nettó árbevételt ért el az év első hónapjaiban.

 

– Milyen új kihívásokkal szembesültek Magyarországon és a régióban az év eleji tranzakciót követően?

– Globális kihívásokkal szembesülünk, melyek közül az egyik legnagyobb a digitalizáció. A digitális kihívásokra az AccorHotelsnek egy globális stratégiája van, melyet mi is meghonosítunk Kelet-Európában, egy olyan piacon, melyet a technológiai változás felgyorsulása és a fogyasztói szokások rendkívül gyors evolúciója jellemez. Célunk, hogy teljesen átgondoljuk és beleillesszük a digitális technológiát a vendégeink utazásához, szállodai tartózkodásához köthető valamennyi fázisba. Jelenleg is rendelkezünk ilyen eszközökkel: az AccorHotels foglalási rendszere egy hatékony disztribúciós csatorna, mely naponta ötmillió lekérést kezel; az Accorhotels.com multibrand foglalási portál naponta átlagosan 45 ezer foglalást bonyolít; a Le Club AccorHotels, a csoport multi­brand hűségprogramja 18 millió taggal világszerte (ebből majdnem egymillió kelet-európai), pedig az egyetlen olyan szállodai hűségprogram, amely lehetővé teszi a tagoknak, hogy idő- és hozzáférhetőségi megkötések nélkül használják fel pontjaikat. Fontos azt is kiemelni, hogy az AccorHotels felvásárolta a Wipolo és a Fastbooking modern digitális szolgáltatókat, hogy tovább erősítse digitális szakértelmét, és szállodái részére a legjobb szolgáltatást tegye elérhetővé. Az Orbis-csoport rendkívül proaktív az AccorHotels digitális stratégiájának megvalósításában.

 

– Vannak olyan kihívások is, melyekre lokális vagy regionális megoldásokkal válaszolnak?

– Az Orbis Kelet-Európa vezető szállodacsoportja és egyben meghatározó szereplő a régió vendéglátásában is. Az F&B terület a bevételeinek 30 százalékát adja, és mindenhol sikeresen, profitábilisan nyújtjuk ezeket a szolgáltatásokat úgy, hogy nem csak ételt és italt szolgálunk fel, hanem a legújabb vendégigényeknek megfelelően élményt is nyújtunk. Az összes szolgáltatásunk fontos szerepet tölt be a vendégelégedettség tekintetében, de az F&B az egyik legfontosabb. Személy szerint meggyőződésem, hogy az F&B mint a második legfontosabb alapvető szolgáltatásunk nem csupán a szállóvendégek, hanem bárki számára elérhető kell legyen. Kifejezetten az F&B területén szembesülünk új vásárlói szokásokkal és újonnan megjelenő gasztronómiai trendekkel. A vállalaton belül rendelkezünk azzal a képességgel, hogy olyan új F&B koncepciókat és szolgáltatásokat indítsunk el, mint a WineStone, a Novo2 és az i-Burger. Ezenfelül bátran valósítunk meg olyan innovatív megközelítéseket és technológiákat, melyek megfelelnek a vendégeink elvárásainak.

 

– Mik a legújabb trendek az F&B-n belül, és hogyan válaszolnak ezekre?

– A legfontosabb trend, hogy az étkezés az élményekről szól, és nem pusztán arról, hogy étel kerül az asztalra. A mai éttermek vendégei társalognak, dolgoznak vagy éppen pihennek, miközben étkeznek. Mindennapi célunk, hogy elsődlegesen egy kellemes környezetet és élményt nyújtsunk ehhez. Amikor helyi vagy regionális megoldásokat keresünk, komolyan támaszkodunk a globális és lokális tudásunkra és tapasztalatunkra is, de egy nagyon fontos lépést mindig szem előtt kell tartanunk, hogy a kihívásokra válaszolni tudjunk. Ez pedig az F&B minden területére kiterjedő innováció. Innováció a tudásunkban. Folyamatosan képezzük, szervezzük és motiváljuk csapatunkat, mert szakértői stáb nélkül az innováció nem tud megvalósulni. Az Orbis a korábbi években Lengyelországban fejlesztett ki és vezetett be nagy sikerrel vadonatúj F&B koncepciókat, és ezeket most meghonosítjük Kelet-Európában is. A WineStone a középkategóriában, a Novo2 a Novotelben, az i-Burger pedig az ibisben kifejleszett F&B koncepciónk, valamennyi közös célja: kényelem, jó közérzet és nagyszerű élmény nyújtása. A bevezetésük már megtörtént Prágában és Szófiában, folyamatban van Bukarestben és természetesen Budapesten is.