Az MKEH rendőrségi bejelentést tesz a Baobab Travel csődje kapcsán

Forrás: turizmus.com

 2015. január 28. 14:05

Rendőrségi bejelentést tesz a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) a Baobab Travel csődjének ügyében, a hatóság keddi helyszíni ellenőrzése ugyanis meghiúsult az utazási irodánál - közölte Békési Tamás, az MKEH főosztályvezetője.

Hozzátette: a fizetésképtelenségről nem hivatalos jelzést kaptak a cégtől hétfőn. A hatóság keddi helyszíni ellenőrzése azonban meghiúsult, az irodát felszámolták, a munkatársaik nem tudtak meggyőződni az utastájékoztatás meglétéről sem - tette hozzá. Közölte: a helyszínen tapasztalt körülmények miatt a rendőrségen is bejelentést tesznek annak érdekében, hogy a károsult utasok - akiknek a létszámáról nincs információjuk - mihamarabb visszakaphassák a befizetett pénzüket. A vagyoni biztosítékot ugyanis az MKEH szabadítja fel – amíg a biztosító nem kapja meg az MKEH jogerős határozatát, addig az összeg nem használható fel a kártalanításra - ismertette.

 

Az iroda hétfőn a honlapján jelentette be, hogy nem tudja folytatni utazásszervezői tevékenységét. Szerdán, január 28-án már a weboldal sem volt elérhető.

A jelenleg külföldön tartózkodó utasaik hazautaztatása biztosított - írták. A cég felelősségbiztosítója az Aegon Magyarország Zrt., közlésük szerint haladéktalanul felveszik vele a kapcsolatot és minden szükséges információt, segítséget megadnak a helyzet megnyugtató rendezéséhez.

A Baobab Travel 12 százalékos vagyoni biztosítékkal rendelkezett 13,2 millió forint értékben, ezen kívül volt 3 százalékos belföldi biztosítéka is 500 ezer forint értékben.
Drevenka Edit, az Aegon Magyarország Zrt. PR igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta, hogy már érkezett néhány bejelentés a biztosítóhoz az utasoktól, de részletesebb tájékoztatást erről még nem tudott adni. Közölte, hogy a rendelkezésükre álló információk szerint a jelenleg külföldön tartózkodó utasok hazautazása megoldott.

A hivatalos törlésről szóló határozatot még nem kapták meg az MKEH-tól. A károsultaknak a hivatal törlésétől számított 30 nap áll a rendelkezésükre, hogy kárigényüket jelentsék a biztosítónál e-mailben (vagyonkar@aegon.hu), vagy faxon 1/ 476-56-20 - közölte.