Az MSZÉSZ állásfoglalása az új budapesti kongresszusi központról

 2013. november 26. 16:02

Az alábbiakban közöljük a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének állásfoglalását az új budapesti kongresszusi központ létesítéséről, melyet szerkesztőségünkhöz juttatott el.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége örömmel fogadta azt a kormányhatározatról szóló hírt, amely szerint a hosszú évek óta napirenden levő budapesti nagy kapacitású kongresszusi központ megvalósítása elérhető közelségbe kerül. Azt a Kormány kiemelt beruházássá kívánja nyilvánítani, s a 2014-2020 közötti időszakban tervezi megvalósítani.

Ez az intézkedés jó hír Budapest, az egész ország turizmusának fejlődése szempontjából, mivel a nagy volumenű – több ezer fős – kongresszusok, konferenciák, egyéb rendezvények lebonyolítására alkalmas új létesítmény jelentősen elősegítheti az átlagot meghaladó költésű látogatók számának növekedését, az itt működő hotelek kapacitásának magasabb kihasználását, új munkahelyek létrejöttét. A tervezett új létesítményből a szállodaipar mellett profitál a vendéglátás, a kiskereskedelem, a fuvarozók, egyéb turisztikai szolgáltatók is. Mindez hozzájárul a fővárosi, állami adóbevételek növekedéséhez is.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a tervezett új kongresszusi központtal kapcsolatban – annak sikere érdekében – a következőket javasolja:

- Az új kongresszusi központ koncepciójának kidolgozásába kívánatos a mértékadó szakmai szervezetek bevonása.

- A sikeres bevezetés érdekében szükséges az új kongresszusi központ marketingért, értékesítésért felelős vezetőinek minél előbb történő kinevezése, hogy annak piacra vitele, nemzetközi téren történő bevezetése minél hamarabb megkezdődhessen.

Bízunk benne, hogy ez a Budapest versenyképességét várhatóan nagy mértékben erősítő beruházás most valóban megvalósul.

Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége