Az MT Zrt. professzionalizmusát méltatta Ruszinkó Ádám

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2014. november 20. 16:58

Az utóbbi négy év eredményeihez egyértelműen hozzájárult a Magyar Turizmus Zrt. professzionalizmusa – jelentette ki Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára egy interjúban.

Ruszinkó Ádám a Figyelőnek adott interjúban hangsúlyozta: Magyarország az európai egészségturizmusban vezető pozíció megszerzésére törekszik. Hozzátette: bízik abban, hogy a kedvező trend nem törik meg, s a turizmus ágazat 2020-ra az ország első számú iparága lesz. Már most 10 százalékkal járul hozzá a magyar GDP-hez, csaknem félmillió embernek ad munkát. Tovább erősíthetik felfutását a 2014–20 között az ágazat fejlesztésére jutó európai uniós százmilliárdok. Magyarország első számú márkája kétségtelenül Budapest. Kiugró sikerét a helyettes államtitkár a fővárosban megvalósult fejlesztéseknek tulajdonítja, s annak, hogy számos új termék- és szolgáltatásfejlesztés történt.

Jó bornak is kell a cégér, az utóbbi négy év eredményeihez egyértelműen hozzájárult a nemzeti turizmusmarketingért felelős szervezet, a Magyar Turizmus Zrt. professzionalizmusa is. Üzeneteik, amelyek szerint Budapest többet nyújt, mint azt a turisták várják, egyértelműen célba találnak – nyilatkozta Ruszinkó Ádám.

Az államtitkárság kiemelkedő szerepet szán az egészségturizmusnak, azon belül pedig a természetes tényezőkön (gyógyvíz, -iszap, mofetta, gyógybarlang) alapuló gyógyturizmusnak, ez ugyanis Magyarország egyedi, nemzetközi viszonylatban is versenyképes területe.

A hagyományos küldőországok mellett (Németország, Ausztria, Lengyelország) új piacokon népszerűsítik fürdővárosainkat, ezzel párhuzamosan pedig az orvosi turizmus területét erősítik. „A fogászat terén Magyarország vezető pozíciót ért el Európában, a plasztikai sebészet, a szemészet, az ortopéd sebészet, a rehabilitáció szegmensében és egyéb terápiás területeken is szeretnénk kínálatunkat versenyképessé tenni" – jelentette ki a hetilapnak a helyettes államtitkár. A gazdaság más területei mellett a turizmusban is a keleti nyitás politikája érvényesül. Arab üzletemberek régóta kapacitálják a magyar kormányt, hogy egészségturizmust hirdető kampányokkal nyissanak az arab üzleti világ felé, mert évi több százmilliárd forint pluszbevételt hozhat Magyarországnak.

A keleti nyitás jegyében a távol-keleti országokban, köztük Kínában, Dél-Koreában, Indiában, Japánban, Oroszországban, a FÁK-országokban, valamint az Arab-öböl térségében folytat kampányt a jövőben a turisztikai vezetés. Már elkezdődött a nemzeti marketingtevékenység az arab-öbölbeli régióban. A kormányzati, turizmusdiplomáciai erőfeszítéseknek is köszönhető, hogy a Qatar Airways 2011-es járatindítását követően 2014. október végétől már az Emirates légitársaság is napi járattal kapcsolja össze Magyarországot az Öböl-térséggel. A keleti kapcsolatok erősítése szerepel az egészségturizmus stratégiában, a szakállamtitkárság szerint ugyanis a légihidakon keresztül nemcsak turisták, hanem befektetők is megnyerhetők Magyarország számára

(A teljes cikk a Figyelő 2014/47. számában olvasható.)