Az MTDMSZ is felemelte a hangját a turizmus-vendéglátás törvénnyel kapcsolatosan

 2012. április 02. 23:06

Bánki Erik, a Fidesz turisztikai munkacsoportja és a parlamenti szakbizottság elnökének április 2-án megjelent nyilatkozatára reagálva a turizmus-vendéglátás törvény elkövetkezendő időszakra gyakorolt sorsdöntő szerepét hangsúlyozza a Magyar TDM Szövetség (MTDMSZ), mely az alábbi sorokat juttatta el szerkesztőségünkhöz.
„A Magyar TDM Szövetség örömmel és megelégedéssel nyugtázza, hogy a Fidesz turisztikai munkacsoportja - a szakmai szervezetek állásfoglalásaival egybehangzóan – elégedetlen a turizmus törvény aktuális tervezetének tartalmával.

Az ország turisztikai vállalkozásait, és turizmusban érdekelt önkormányzatait képviselő TDM szervezetek is rendkívül fontosnak tartják, hogy az idegenforgalomból származó bevételek minél nagyobb részét forgassák vissza a turizmusba, az pedig, hogy mi számít turisztikai célnak, a szakmabeliek, azaz a TDM szervezetek vezetősége, elnökségei döntsék el.
Szinte alig van ma olyan város Magyarországon, ahol ne tanúsítanák súlyos milliárdokért emelt, kihasználatlan fürdők, betonba öntött, attrakciónak szánt, megalapozatlan és fenntarthatatlan fejlesztések és kiürült városi bankszámlák nagyokat álmodó képviselőtestületek és polgármesterek elhibázott döntéseit. Szomorú tény az is, hogy nincs ma Magyarországon egyetlen olyan népszerű turisztikai desztináció sem, ahol a befogadó város az idegenforgalomból befolyó pénzek (IFA, szállodák iparűzési adója, építmény- és telekadók stb.) legalább egynegyedét a TDM egyesület, azaz a turizmus számára visszaforgatná, míg pl. Ausztriában, ebben a tekintetben 90% fölötti az előírt törvényi kötelezettségük. Nem csoda, hogy az egész hazai turizmus teljesítménye gyógyfürdőstől, Budapestestől 2011-ben immár alig éri el egyetlen német városét, Berlinét… Ideje, hogy a mára versenyképtelen magyar turisztikai intézményrendszer gyökeresen, érdek alapon megváltoztatásra kerüljön: a legnagyobb gond éppen az a jelenlegi törvénytervezettel, hogy ebben nem elég bátor.
Csak helyi szinten erős és független TDM egyesületek képesek szakmailag megalapozott döntésekkel, az ő megrendeléseiket teljesítő és tevékenységüket kiszolgáló szakmai döntéshozatali többségű térségi és regionális TDM szervezetek segítségével kihúzni a hazai turizmust abból a rendkívül mély gödörből, amiben hosszú évek óta van, csak ilyen szervezeti rendszer képes a nemzeti marketingszervezetet érdek alapon kiszolgálni a megfelelő turisztikai termékekkel és információkkal.
A TDM szervezetek függetlenségét kizárólag a törvényi szabályozás és az ugyancsak független, megfelelő finanszírozás biztosíthatja. A hazai turizmus kilábalását, sikerességét ugyancsak.”