Az MVI tájékoztatója az újranyitáshoz kapcsolódó Artisjus-bejelentésről

Forrás: turizmus.com

 2021. május 06. 12:57

A továbbra is zárva tartó vagy megváltozott feltételekkel működő vendéglátóhelyeknek külön bejelentést kell tenniük a jogdíjak eltörlése vagy mérséklése érdekében.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) rendszeresen egyeztetéseket folytat az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülettel annak érdekében, hogy a zeneszolgáltatással kapcsolatos legfontosabb információkról naprakész tájékoztatást tudjon adni a vendéglátó vállalkozások számára.

Az üzletmenetet korlátozó rendelkezések alapján az Artisjus automatikusan – külön bejelentés nélkül – érvényesítette a jogdíjfizetés szempontjából adódó különbséget, illetve mentességet biztosított a nyitvatartási korlátozások ideje alatt. Ennek megfelelően a 2020. negyedik negyedévre befizetett jogdíjak 2020. november 11-től az év végéig tartó időszakra eső részét visszautalták. Az országos zárást követően csak azon vendéglátó üzleteknek kellett jogdíjat fizetni, ahol az elvitelre történő értékesítés ideje alatt továbbra is volt zeneszolgáltatás.

Ezt viszont az érintett vendéglátó üzleteknek külön be kellett jelenteniük az Artisjus felé.

A védelmi intézkedések fokozatos feloldásának köszönhetően

  • 2021. április 24-től ismét kinyithattak a vendéglátóhelyek kerthelyiségei és teraszai, majd
  • 2021. május 1-jétől lehetővé vált a belső terek megnyitása is, azonban csak a vendégek egy jogszabály által pontosan meghatározott köre számára.

 

Az MVI a fentiekre tekintettel felhívja a vendéglátóhelyek figyelmét arra, hogy amennyiben a feloldó intézkedések ellenére nem nyitnak ki, vagy nem nyitnak ki oly módon, mint a lezárások előtt, azaz 2020. november 11. napját megelőző feltételekkel (pl. kisebb kapacitással, megváltozott nyitva tartással), akkor azt 2021. május 15-ig jelentsék be az Artisjusnak a bejelentes@artisjus.com e-mail címen.

Az Artisjus tavaly év végén automatikusan visszautalta a korlátozások idejére eső jogdíjakat

Fotó: 123rf

Bejelentés hiányában az Artisjus a jogszabályban megjelölt időponttól, azaz 2021. május 1-jétől érvényesíteni fogja a 2021. második negyedévi jogdíjbekérőkben feltüntetett, a díjszabásnak megfelelő szerzői és szomszédos jogi jogdíjakat, a zárások előtti, azaz a 2020. november 11-ét megelőző időszakra vonatkozóan a nyilvántartásukban szereplő adatok szerint.

A negyedéves jogdíjbekérők kiküldését, illetve az automatikus tömeges számlázást az eddig megszokottaktól eltérően 2021. június végén fogják elindítani.

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait tekintve a vendéglátó szektor a leginkább érintett ágazatok közé tartozik, ezért az Artisjus a kezdetektől fogva a lehető legnagyobb rugalmassággal kezeli a vendéglátó üzletek jogdíjfizetéssel kapcsolatos problémáit, nehézségeit. Éppen a rendkívüli helyzetre figyelemmel nem emelkedtek 2021-ben a vendéglátó üzletek zenefelhasználását érintő jogdíjak. – jegyzi meg az MVI közleményében.

Az Artisjus az MVI-vel együttműködve arra törekszik, hogy minél több csatornán, fórumon és folyamatosan kommunikáljon az érintett felhasználókkal. Ha az újranyitást követően fizetési nehézsége adódna, akkor az Artisjus továbbra is igyekszik könnyítéseket alkalmazni, illetve kedvezményt biztosítani a vendéglátó vállalkozások számára – írták.

Ehhez a vállalkozások partnersége elengedhetetlen, ezért a szövetség kéri őket, kövessék a fenti útmutatást a zökkenőmentes és egymást támogató együttműködés érdekében.