Az NGM-hez kerül a Magyar Turizmus Zrt.

Szerző: Szebeni Zsolt

 2014. június 11. 20:32

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a tárcához köthető egyik legfontosabb intézményi változásnak nevezte, hogy a fejlesztési tárcától az NGM-hez kerül az MT Zrt, s ezzel megszűnik a terület kettős irányítása.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárait bemutató sajtótájékoztatón, június 11-én, a Parlament épületében Varga Mihály az élelmiszeripar, a járműipar és a logisztika mellett a turizmust nevezte meg a leginkább támogatásra érdemes, gyors fejlődést ígérő és magas foglalkoztatási igényű ágazatnak. Rossz hír viszont a szakmának, hogy a miniszter jelezte: most nincs napirenden a fogyasztáshoz köthető adók – így az áfa – csökkentése. A jó hír az, hogy az idén kezdődő uniós ciklusban várható 7,5 ezer milliárd forint támogatás 60 százalékát vállalkozások és szolgáltatások fejlesztésére szánják, ebben a körben pedig magasan reprezentált a turizmus ágazat.

Az NGM-ben hét államtitkár viszi majd a különböző területeket. A turizmust eddig felügyelő tervezéskoordinációért felelős államtitkári posztot Rákossy Balázs, Varga Mihály eddigi kabinetfőnöke veszi át. A turizmust azonban csak egy rövid időre felügyeli, mert – hivatalosan meg nem erősített információink szerint – az ágazat Glattfelder Bélához, a gazdaságszabályozásért felelős államtitkárhoz tartozik majd. Ő viszont, eddigi európai parlamenti képviselőként, csak néhány hét múlva veszi át a területet (külföldi tartózkodása miatt nem is volt jelen a bemutatáson).  Varga Mihály külön kiemelten mondott köszönetet az államtitkári poszttól elbúcsúzó szakembereknek, közöttük Rákossy Balázs elődjének, Komoróczki Istvánnak és Glattfelder Béla elődjének Szatmáry Kristófnak.

 

 

Dede Géza felvételén balról jobbra Banai Péter Benő az államháztartásért felelős államtitkár, Tállai András parlamenti államtitkár, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Gondos Judit közigazgatási államtitkár, Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár, Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért és szakképzésért felelős államtitkár, Rákossy Balázs tervezéskoordinációért felelős államtitkár.