Az NTAK-ról az MSZÉSZ Digitális Szekciójának ülésén

Forrás: turizmus.com

 2019. április 08. 19:39

Az eseményen az NTAK szoftverének tesztfelületét is bemutatták.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) és a szálláshelyek idei évben induló, kötelező adatszolgáltatása volt terítéken az MSZÉSZ Digitális Szekciójának a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együtt szervezett, 2019. április 8-i ülésén.

Bogár Zoltán, a Digitális Szekció vezetője, a Danubius Hotels Group üzletfejlesztési igazgatója és Farkas Dávid, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusstratégiai vezérigazgató-helyettese köszöntötte a megjelenteket.

Bogár Zoltán, a szekcióülés házigazdája

Fotó: MTÜ

Közel az NTAK indulása
Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója tartott előadást az NTAK aktualitásairól.

Többek között bemutatta az NTAK szoftverének elkészült tesztfelületét, amelyen a szálláshelyeknek regisztrálniuk kell majd. Ezenkívül megerősítette az MSZÉSZ 50. közgyűlésén elhangzott információkat. Elmondta, míg a digitalizáció alkalmazásában a szállodák viszonylag jól állnak, egy tavalyi felmérés szerint a kisebb szálláshelyeknél sokkal rosszabb a helyzet: az egyéb szálláshelyek alig 8 százaléka alkalmaz szálláshely-kezelő szoftvert. Itt még nem jelenik meg a digitális technológia a napi vállalatirányításban – mondta.

Kiemelte, hogy az NTAK egyik külföldi mintája, a horvát eVisitor rendszer 2016-os bevezetését csak pozitív visszajelzések kísérték.

A téma rengeteg érdeklődőt vonzott

Fotó: MTÜ

Emlékeztetett: az egységes adatszolgáltatási rendszert fokozatosan vezetik be a szálláshelyeken. Márciusban elindult az országos tájékoztató és az info.ntak.hu oldal. Július 1-jétől mintegy ezer magyarországi szállodában indul el a rendszer, a panzióknak 2019 októberétől, az egyéb szálláshelyeknek pedig 2020. január elsejétől kell majd adatot szolgáltatniuk a regisztrációt követően. A rendszer országosan 2020 év elejétől lesz teljes. A maximum 8 szobával, 16 ággyal rendelkező szálláshelyeknek ingyenes vendégnyilvántartó alkalmazást fejleszt az MTÜ. A beküldött statisztikai adatokhoz a Központi Statisztikai Hivatal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az MTÜ Kutatási Igazgatósága és az önkormányzatok férhetnek majd hozzá, a rendszer minden törvényi előírásnak megfelel - ismertette. Az is cél, hogy az idegenforgalmi adó bevallása is ezen a felületen keresztül történjen, de ehhez még rendeletet kell módosítani.

A mintául szolgáló horvát rendszer
Az eseményre meghívták a Horvát Nemzeti Turisztikai Hivatal munkatársát, Anton Brkićet is, aki az NTAK-hoz sok mindenben hasonló (lényegében annak egyik mintájaként szolgáló) rendszerrel kapcsolatos tapasztalatairól beszélt.

Mint elmondta, a 2016 óta működő eVisitor a vendégkönyvet is helyettesíti, és bevezetése rendkívüli módon leegyszerűsítette a vendégek bejelentését (amit a chartercégeknek és a hajótársaságoknak is meg kell tenniük). A rendszer egy másik előnye, hogy segítséget nyújt az idegenforgalmi adó amúgy elég bonyolult kiszámításában. Ezenkívül a rendszerbe bekerülő turisztikai adatok 97-98%-a három napon belül rendelkezésre áll, míg korábban ehhez hetekre volt szükség.

A szolgáltatók a helyi turisztikai hivatalokhoz fordulhatnak segítségért, ha problémájuk akad a rendszerrel. A horvát szakember szerint az első év nem volt egyszerű többek között azért sem, mert sok szolgáltató nem értett egyet azzal, hogy kötelezően, nagy részletességgel adatot kell szolgáltatnia, mára azonban mindenki elfogadta ezt a kötelezettséget.

Ötletek a digitális fejlesztés finanszírozásához

A rendezvényre meghívást kapott Koleszár Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Modern Vállalkozások Programjának vezető IKT tanácsadója is, aki a digitális fejlesztések két lehetséges forrásáról beszélt.

A két éve létező Modern Vállalkozások Programja a kevésbé fejlett régiók kis- és középvállalkozásainak ad díjmentesen tanácsokat és megoldási javaslatokat a digitális fejlesztésre. A két bemutatott forrás, amelyből a vállalkozók támogatást nyerhetnek: a GINOP 3.2.2 pályázat vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatására, valamint a Digitális Jólét Pénzügyi program-hitelprogram. Ezek a források az NTAK-kal kapcsolatos fejlesztésekhez is igénybe vehetők – bár a közeli határidő miatt a támogatás összege már csak csúszással érkezhet meg, de nagy bizonyossággal lehet rá számítani az előadó szerint.

A rendszerintegrátor szemével
Végül Bujáki Zsolt, a BitSoft Magyarország ügyvezető igazgatója beszélt arról, hogyan látja a rendszerintegrátor szemszögéből az NTAK-ot és kialakításának folyamatát.

Mint elmondta, a fejlesztési folyamat jóval zökkenőmentesebbnek tűnik, mint más, korábban bevezetésre került rendszereké. Az NTAK kb. három hete elkészült tesztkörnyezete jól működik, és az esetlegesen felmerülő problémákat szerinte könnyűszerrel orvosolni lehet majd.

A BitSoft Magyarország GDPR-tanácsadásokon is gyakran vesz részt, ezzel a háttérrel a szakértő határozott véleménye az, hogy egyetlen fejlesztési dokumentációban sincs elrejtve olyan megoldás, amely a személyes adatok védelme szempontjából kockázatot jelentene.