Az öko italok a nyerők Svédországban

Forrás: turizmus.com

 2014. augusztus 26. 13:51

Az év első félévében az öko italok eladása 80 százalékkal nőtt meg Svédországban, - az elmúlt év hasonló időszakához képest - az alkoholos italok monopolárusítási jogával felruházott Systembolaget üzletlánc eladási statisztikái szerint.

Mindenekelőtt az öko borok árusítása nőtt meg, 98 (!) százalékkal.  Az alkoholmentes ökoitalok eladása 89 százalékkal emelkedett. (A bio helyett a svédek öko jelzőt használják)

Therese Elmgren, a Systembolaget szóvivője azt nyilatkozta a Dagens Nyheter svéd napilapnak, hogy több öko bor van forgalomban, mint sör, tehát az öko borok eleve úttörők ilyen szempontból.  De az is szerepet játszhat ebben, hogy a borfogyasztás egyre népszerűbb Skandináviában.

A nagy érdeklődést a Systembolaget tudatosan is akarja terjeszteni az öko italok irányába, mert egészségesebbnek tartja azokat, és jobb minőségűnek. Például a júniusban bemutatott új italfélék 20 százaléka öko, ami azt jelenti, hogy egyre inkább vevők a valóban - a szőlőtermesztéstől a bor elkészítéséig terjedően - öko szemlélet alapján készített termékekre. A Systembolaget célja az, hogy 2020-re az eladott italok 20 százaléka már legyen öko.

Az üzlethálózatban eladott italok 4,9 százaléka mondható ma már ökonak. Ami a bort illeti, ez az arány 9,35 százalék. Mindez piaci jelzés lehet a külföldi beszállítóknak is.

Az öko italok reklámozása is egyre aktívabb. A Systembolaget személyzetét kiképezték arra, hogy mindent megtudjanak erről a piaci szegmensről. Ők egy kitűzőt hordanak a munkaruhájukon, amin a Kérdezzél engem öko italokról! mondat áll.

A piaci siker nyitja természetesen az is, hogy a svéd vásárlók egyre tudatosabbak, mindegy milyen termékről van szó. Tudni akarják, mi van abban, amit elfogyasztanak, és az hol, hogyan készül.

Hogy melyik ételt vagy italt lehessen ökonak nevezni, azt az  uniós előírások határozzák meg itt is. Ami a borokat illeti, a szőlőn csak olyan permetet engednek meg, amelyek nem hatolnak be magába a szembe, tehát csak a szőlő héját érinthetik, és lemoshatónak kell, hogy legyenek. Egy korlátozott használata a rézszulfidnak és a kénnek megengedett. Biológiai növényvédelmet alkalmaznak, azaz rovarokkal próbálnak védekezni a gyümölcsöt megtámadó ellenségek ellen.

De az öko fogalmához hozzátartozik az is, hogyan szállítják a bort és hogy milyen csomagolási módszert alkalmaznak.