Az omikron miatt újabb tízmilliárdos kár érheti a német vendéglátást

Forrás: turizmus.com

 2022. január 03. 11:02

Az omikron variáns miatt hozott óvintézkedések havonta további több milliárd euró veszteséget okozhatnak az offline kiskereskedelemnek és a vendéglátásnak Németországban – figyelmeztet a Német Gazdaság Intézete (IW).

Az omikron variáns elterjedése miatt hozott járványügyi szigorítások főleg a vendéglátásra és az offline kiskereskedelemre mérhetnek újabb csapást a Német Gazdaság Intézete (IW) gazdaságkutató prognózisa szerint. Az offline kiskereskedelem havonta mintegy hatmilliárd euró forgalomveszteséget szenvedhet el, a vendéglátásban pedig több mint tízmilliárd euró lehet az éves forgalomveszteség, ha az ágazat újra olyan nehéz helyzetbe kerül, mint 2021 elején – figyelmeztetnek a szakértők.

A német gazdaság már eddig is súlyos károkat szenvedett a koronavírus miatt. A többek között a kölni NTV weboldalán idézett tanulmányból kiderül, hogy az IW számításai szerint már mintegy 335 milliárd euró hozzáadott érték maradt el, ebből 190 milliárd euró 2020-ban, 145 milliárd pedig tavaly. Az intézet szerint ehhez az összeghez már az omikron nélkül is 35 milliárd euró értékű kiesés jött volna hozzá 2022 első negyedévében. A járvány újabb hulláma és az ezzel kapcsolatos korlátozások azonban további 5-15 milliárd euróval növelik a kiesést, a járvány miatti kár így akár 50 milliárd euróra is rúghat az év első három hónapjában.

Az omikron miatti szigorításoknak újra a vendéglátás az egyik nagy vesztese Németországban

Fotó: 123rf.com

Az IW szakértői úgy vélik, hosszú távon csak a magas átoltottság teheti lehetővé, hogy visszatérjünk a normalitáshoz. Az általános oltási kötelezettség számításaik szerint felgyorsítaná ezt a folyamatot.