Az önkormányzatok kezébe adja az airbnb-szabályozás jogát a kormány

Forrás: turizmus.com

 2020. július 08. 19:35

A kormány úgy döntött, az önkormányzatok kezébe adja a rövidtávú lakáskiadás szabályozásának jogát. A világ több nagyvárosa maximalizálta már az e célra kiadható napok számát.

Az önkormányzatok tilthatják is és szabályozhatják is, hogy a területükön lehet-e airbnb-lakást kiadni. Erről törvényi szabályozás születik, ami rövidesen az Országgyűlés elé kerül – tudta meg az Origo.

A rövidtávú lakáskiadás szabályozásának szükségességére a Covid-19 kapcsán a közelmúltban már a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója is felhívta a figyelmet. Guller Zoltán legutóbbi podcastjában azt mondta: a budapesti turizmus jelenlegi nehéz helyzete miatt, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége megkeresése nyomán, az MTÜ megkezdte az egyeztetést ez ügyben a fővárossal, valamint az illetékes hatóságokkal. „Ebben a helyzetben a rövidtávú lakáskiadást valamilyen módon szabályozni kell” – fogalmazott akkor a vezérigazgató.

A magyar kormány is reagált az airbnb-jelenségre

Fotó: 123rf.com

A világ számos nagyvárosa szabályozza már a lakóközösségek életét sokszor megkeserítő és az albérleti árakat felhajtó rövidtávú lakáskiadást. Az önkormányzatok eltérő mértékben, de jellemzően maximálják az e célra bérbe adható napok számát: Londonban évente 90 napot, Amszterdamban 30 napot, Párizsban 120 napot, Berlinben 90 napot, Münchenben 8 hetet engedélyeznek a tevékenységre, Barcelonában pedig évek óta moratórium van életben új engedélyek kiadására. A tengerentúlon New York, San Francisco és Los Angeles is korlátozta már a lakások rövidtávú kiadását.