Parlament: az önkormányzatok korlátozhatják az Airbnb-lakások kiadását

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. július 14. 16:00

Az Országgyűlés megszavazta, hogy az önkormányzatok időben korlátozhassák a rövidtávú lakáskiadást.

Az Országgyűlés  képviselők 149 igen szavazattal, 1 nem ellenében és tartózkodás nélkül hagyták jóvá a kormány ezt célzó módosító javaslatát.

A Ház döntése alapján a települések, a budapesti kerületek és a fővárosi önkormányzat saját területén felhatalmazást kap arra, hogy augusztus 1-jétől megállapítsa, legfeljebb hány napra adható ki magánszálláshely és egyéb szálláshely egy naptári évben.

Az új szabályok értelmében magánszálláshelynek tekinthető a magánszemély, vagy egyéni vállalkozó legfeljebb 8 szobás és 16 ágyas lakása, üdülője, míg egyéb szálláshelynek a más tulajdonban álló, nem szálláshely-szolgáltatási céllal hasznosított, legfeljebb 25 szobás és 100 ágyas épületrészek számítanak, ahol az egy szobában található ágyakat külön-külön is kiadják.

A rövidtávú lakáskiadás nagyarányú elterjedése Budapesten megnövelte az ingatlan- és albérletárakat

Fotó:  123rf.com

Az elfogadott javaslat indoklásában kifejtették, a rövidtávú lakáskiadás nagyarányú elterjedése az ingatlan- és albérletárakat is megnövelte a fővárosban, emellett a társasházi együttélésben is konfliktusokat okozott.

Korábban a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója és a budapesti főpolgármester is szükségesnek nevezte – több más világváros gyakorlatának megfelelően – az Airbnb-típusú, rövidtávú lakáskiadás korlátozását.