Az őszi szünet is segítette a turizmust

Forrás: MTI/turizmus.com

 2014. december 08. 11:26

Októberben folytatódott a magyarországi turizmus bővülése, az összes vendégszám 7,5 százalékos emelkedése mellett az eltöltött éjszakák száma megközelítette a 2 milliót, míg a szállásdíj-bevételek 18 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Az év tizedik hónapjában 12,4 százalékkal több hazai vendég 12 százalékkal több éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, ennek köszönhetően a belföldi szállásdíjbevételek közel negyedével, 23,6 százalékkal nőttek tavaly októberhez képest. A külföldi vendégek száma 2,7 százalékkal, az általuk eltöltött éjszakák száma pedig 1,7 százalékkal nőtt, ennek eredményeként a külföldiektől származó szállásdíjbevételek is kimagasló, több mint 15 százalékos növekedést mutatnak. Mindez azt jelenti, hogy idén októberben összesen 815 ezer vendég közel 2 millió éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeinken – előbbi 7,5, utóbbi pedig 6,4 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

A szállásdíjbevételek kimagaslóan, 18 százalékkal haladták meg októberben az egy évvel korábbit, ez több mint 17,5 milliárd forintot jelent. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 56 százalékot ért el, 3,4 százalékponttal többet a tavaly októberinél. Az öt- és a négycsillagos egységek, továbbá a gyógyszállók szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 77, 67, illetve 67 százalékos volt. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 17 328 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (bruttó REVPAR) 9752 forint, a teljes árbevétel (TREVPAR) 16 922 forint volt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az októberi bővülést az őszi tanítási szünet és az azt megelőző hosszú hétvége is segítette.

 

Az első tíz havi vendégforgalmi adatok azt mutatják, hogy a turizmus idei évre jellemző, egyes mutatók tekintetében kétszámjegyű növekedési üteme várhatóan tovább folytatódik – a belföldi szállásbevételek például 15 százalék felett bővültek, és a külföldieké is közelíti a 10 százalékot. A turizmus növekedésének kiegyensúlyozottságát mutatja, hogy a január és október közötti időszakban minden régió forgalma emelkedni tudott. A legnagyobb mértékű erősödést a Dél-Alföldön, Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön mérték.

A belföldi turizmus teljesítményével összhangban a SZÉP-kártya felhasználása is tovább élénkült: idén a kereskedelmi szálláshelyeken már 14,2 milliárd forint értékben fizettek SZÉP-kártyával, ez több mint 10 százalékos növekedés tavalyhoz képest. Ezen belül az októberi felhasználás 1,2 milliárd forint volt, 3,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn közzétett adatait az MTI-nek kommentálva elmondta: egyértelműen látható, hogy a belföldi kereslet "húzza" a szállodákat. Az elő tíz hónap adatai alapján folytatódik a növekedés, a szállodák bevétele közel 10 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Kevésbé pozitív a külföldi vendégéjszakákban mért 1,7 százalékos növekedés. A szállodák foglaltsága javult, 52,8 százalékos volt az első tíz hónapban, ami 2,1 százalékponttal több a tavalyinál. Az átlagos bruttó szobaár növekedésében a forint euróhoz viszonyított gyengülésének jelentős szerepe van. Kitért arra is, hogy az ágazat teljesítménye idén 10 százalék felett bővülhet, a szobafoglaltság és az átlagár idén meghaladja a válság előtti, 2007-es szintet. A szállodák jövedelmezőségének fenntartásához további növekedés kell, az orosz–ukrán konfliktus pedig kockázatot jelent – hangsúlyozta.

Balatoni András, az ING vezető elemzője kiemelte: a belföldi vendégek számának tíz százalék feletti növekedése azt mutatja, hogy a belső keresleten és a fogyasztáson alapuló növekedés lesz a domináns 2015-ben. Míg az idei évig inkább a nettó export hajtotta a gazdaságot, 2014-ben már a belső felhasználás, ezen belül elsősorban a kormányzati beruházások domináltak. Az idegenforgalmi statisztikákból arra is lehet következtetni, a GDP-növekedést a fogyasztás húzza jövőre. Ezt alátámasztja a reálbérek markáns növekedése, az infláció "gyakorlatilag eltűnt", a rendszeres bérek növekedése miatt a háztartások vásárlóereje érdemben nőtt. Ez a kiskereskedelmi forgalom mellett a szálláshelyeken is megjelenik – tette hozzá.