Bírálja a zárlat meghosszabbítását az osztrák szállodaszövetség

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2021. január 07. 18:48

A teljes zárlat újabb meghosszabbítása és a járványügyi intézkedések folyamatos cikkcakkja hatalmas megterhelés a gazdaság, s így a szállodások számára – állítja az osztrák szállodaszövetség elnöke.

Amint arról beszámoltunk, Ausztriában egy héttel meghosszabbítják a teljes zárlatot, miután a parlamenti eljárás során nem sikerült a szükséges törvénymódosítást elvégezni, így nem léphet életbe január 18-tól a kijárási korlátozás feloldása azok számára, akik részt vesznek az önkéntes tesztelésen és negatív eredményt produkálnak.

A tervezett helyett csak január 24-től oldhatják fel a karácsony vége óta érvényben lévő zárlatot Ausztriában. Mindenki számára egységesen ekkortól érne véget a kijárási korlátozás, ezt követően nyithatnak meg az üzletek, szállodák, vendéglátó egységek – összegzi az elmúlt napok fejleményeit Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakértő blogjában.

A lockdown újabb meghosszabbítása és a járványügyi intézkedések folyamatos cikkcakkja hatalmas megterhelés a gazdaság, s így a szállodások számára – reagált közleményében Michaela Reitterer, az osztrák szállodaszövetség (ÖHT) elnöke. A tervezhetőség érdekében egyértelmű és következetes indikátorokra van szükség az intézkedések meghozatalakor, továbbá a folyamatos tesztelésekre és a védőoltásokra kell a hangsúlyt helyezni. Aki egészséges, az nem tud mást sem megfertőzni, hadd dolgozhasson és utazhasson. Ezek alapjogok, amit mindenki számára biztosítani kell – zárul az ÖHV közleménye.

 

A folyamatos tesztelésben látja a megoldást a kamara

A nehéz gazdasági helyzetbe került szállodákat meg kell nyitni, s nyitva is kell tartani. Az állandó újrakezdés: a bezárás, kinyitás, bezárás hatalmas terhet és financiális ellehetetlenülését hoz magával, ez az út már nem járható – olvasható Susanne Kraus-Winkler, az osztrák gazdasági kamara (WKO) szállodai tagozata elnökének nyilatkozatában. A lakosság átoltásáig nem lehet várni, egyetlen megoldás a szállodai vendégek érkezés előtti antigén tesztelésének előírása, valamint a szálloda munkatársainak heti rendszerességű COVID-szűrése jelenti. A szállodák nyitva tartását biztosító tesztstratégia javaslatát a WKO átnyújtotta a szövetségi kormány illetékeseinek. A lockdown pingpong-játéknak véget kell vetni, a szállodákat nyitva kell tartani – foglalható össze Susanne Kraus-Winkler szavaival a WKO szállodai tagozatának célkitűzése.

Mondsee tó és falu Ausztriában

Példátlan munkanélküliséget okoz, hogy a járványügyi korlátozások miatt nem kezdődhetett el a téli turisztikai szezon Ausztriában

Fotó: 123rf.com

Hetente közel félmilliárd eurós kiesés az osztrák turizmusgazdaságból

Ausztriában a szállodák november eleje óta zárva tartanak, csak üzleti utazókat fogadhatnak. A tervezhetőség hiánya miatt sok vállalkozás az ellehetetlenülés közeli helyzetbe kerül. A bizonytalanság sem a szállodásoknak, sem a beszállítóknak, sem pedig a vendégeknek nem jó. A WKO számítása szerint egy heti zárlat 255 millió euró forgalomkiesét okoz az osztrák szállodáknál, 200 milliót pedig a vendéglátás területén dolgozó vállalkozásoknak. A kulturális szektorban heti szinten 100 millió eurós kár keletkezik a leállás miatt.

A szövetségi kormány eddig 50 milliárd eurót irányzott elő a kormányzati segélyprogramok és különböző mentőcsomagok finanszírozására, amely összeg nagyjából megfelel Szlovénia éves GDP-nek, illetve az osztrák bruttó hazai termék nyolcadának.

 

A téli turisztikai szezon kiesése növeli a munkanélküliséget

A háború utáni Ausztria történelmében most fordul elő először, hogy a téli munkanélküli adatok meghaladják a félmillió főt. Az osztrák szövetségi munkaügyi minisztérium közleménye szerint 2020. decemberében közel 521 ezer főt tartottak Ausztriában nyilván, akik munkanélküli támogatásban részesülnek, illetve átképzésben vesznek részt. Christine Aschbacher munkaügyi miniszter szerint a magas számok egyértelműen arra vezethetőek vissza, hogy a járványügyi korlátozások miatt nem kezdődhetett el a téli turisztikai szezon.

Johannes Kopf, az osztrák munkaügyi hivatal, az AMS vezetője szerint a tavalyi adatokhoz képest a turisztikai ágazatban jelenleg megduplázódott a munkanélküliek száma. (Ez főleg a szezonális munka hiányára vezethető vissza.) Ugyanakkor a turizmus-vendéglátás szektorban 100 ezer körüli a Kurzarbeit-munkakörben foglalkoztattok száma, így a turisztikai vállalkozások jelentős mértékben járulnak hozzá a munkahelyek megőrzéséhez – hívta fel a figyelmet az AMS vezetője.