Az utazási irodák verik át a turistát? Az Urbanista.blog ezt feltételezi

 2014. július 03. 19:46

A parlamenti látogatóközpont átadásáról írt hírünk nyomán kemény szavakkal illette az utaztatói szakmát az Urbanista.blog, amelyre a Magyar Utazásszervezők Szövetsége most az alábbiakban reagál.

Zubreczki Dávid az urbanista.blog-on úgy fogalmazott: „…a lényeg: a hülye turista úgysem érti meg, miért kell az utazási irodának fizetni, mert azok olyan magasröptű dolgok, amiket egyszerű földi halandó föl nem foghat. Ezért inkább az egyszerűség kedvéért azt mondják nekik, hogy ez a belépés ára, a többi nem a te dolgod. Erre jön a gonosz látogatóközpont, amelyik elárulja, hogy valójában mennyibe is kerül a jegy. Skandalum! Nem hamukázhatnak szegény utazási irodák tovább - amit persze csak és kizárólag a látogatók érdekében tették eddig is. Meg kell a szívnek szakadni”

A kemény, ráadásul igazságtalan feltételezésre, mely ilyen formában gyakorlatilag a teljes utaztatói szakmát megszólította, a MUISZ az alábbi levelet fogalmazta meg a szerzőnek:

 

„Kedves Zubreczki Dávid,

A Parlamentbe rendszeresen külföldi turistákat vivő utazási irodák nevében szeretném tájékoztatni, hogy az utaztatók nem a turisták átveréséből élnek.

Az utazási iroda – mint minden más gazdálkodó vállalkozás – az elvégzett munkája után munkadíjat számít fel. A Parlament esetében az utazási iroda a következő feladatokat végzi el:

előre lefoglalja az utasnak a megfelelő időpontra a kívánt nyelven a látogatást. Ellenkező esetben az egyénileg odalátogató turista hosszas sorban állás után sem biztos, hogy a kívánt időpontra tudna belépőt szerezni, mivel a Parlament látogatás rendkívül népszerű, sokan kíváncsiak rá.

Az utazási iroda idegenvezetője ezen kívül odakíséri, vagy busszal odaviszi az utast az épület bejáratához.

Az idegenvezető a belépéssel kapcsolatos adminisztratív teendők elvégzésében, esetleg egyéb ügyes-bajos dolgok elintézésében segédkezik.

Végül az iroda kiegyenlíti a Parlament számláját. A feladat tehát sokrétű.

A munkadíj felszámításától akkor tudnának eltekinteni az irodák, ha a Parlament számunkra a belépő árából jutalékot biztosítana, eddig sajnos az intézmény elzárkózott ettől.

Tisztelettel kérem, hogy ha a jövőben az utazási irodák tevékenységével kíván foglalkozni, akkor blogok írása előtt szíveskedjen tájékozódni. Szövetségünk szívesen segít Önnek minden információval.

 

Üdvözlettel

Molnár Gabriella

Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ)”