Az utazási irodáknak kedvezőbb árat adhatnak a szálláshelyek, mint az OTA-knak

Forrás: turizmus.com

 2016. február 03. 12:13

Végéhez közeledik a Gazdasági Versenyhivatal ágazati vizsgálata az online szállásfoglalások piacán. A szervezet az európai szinten tett vállalások eredményét nem látja megvalósulni a hazai piacon.

Az elmúlt években több európai versenyhatóság indított vizsgálatot az online szállás helyfoglalási rendszerek által alkalmazott árképzési rendszerek jogszerűségének vizsgálatára. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ágazati vizsgálatának lezárásaként közreadott egy jelentéstervezetet, amely egyrészt összefoglalja a külföldi eljárások Magyarország szempontjából is releváns tanulságait, másrészt pedig részletesen elemzi a hazai piaci helyzetet – hívja fel a figyelmet Csépai Balázs (Oppenheim Ügyvédi Iroda), a MUISZ jogi szakértője.

A tervezet szerint több versenyhatóság is aggályosnak találta, hogy az online rendszerek (pl. Booking, Expedia) kikötései szerint a szálláshelyek semmilyen más felületen sem ajánlhattak az online szállás helyfoglalási rendszereken megjelenőnél alacsonyabb árat (árparitási kikötés). A hatóságok által felvetett aggályok miatt mind a Booking, mind az Expedia vállalta az egész EGT, így Magyarország tekintetében is, hogy korábbi kikötését a legjobb ár tekintetében csak a szálláshelyek saját honlapján meghirdetett árak esetében tartja fenn (szűkített paritás).

Ez lényegében azt jelenti, hogy a szálláshelyek csak saját honlapjukon nem ajánlhatnak a Booking vagy az Expedia által hirdetett árnál kedvezőbb árat, de más online szállásfoglalási rendszerek, illetve további értékesítési csatornák esetében már szabadon határozhatják meg áraikat. Így az utazási irodák számára sincs már jogi akadálya annak, hogy a szálláshelyeknél kedvezőbb árakat alkudjanak ki, mint amilyen árakon a Booking vagy az Expedia kínálja az adott szálláshelyet. Érdemes tudni, hogy a GVH vizsgálata szerint a magyarországi szálláshelyek nagy része nem értesült a fenti változásokról.

A GVH saját elemzése hasonló következtetésekre jutott, és a hivatal megfelelőnek tartaná, ha Magyarországon is csak a szűkített paritás rendszere működne, azonban az európai szinten tett vállalások eredményét nem látja megvalósulni a hazai piacon. Nem tartja ezért kizártnak, hogy a jövőben egyedi eljárásokat indítson egyes, az árparitást alkalmazó hazai vagy nemzetközi online szállás helyfoglalási rendszerek ellen.