Az utazók döntöttek: Budapest a második legjobb város a világon

Forrás: MT Zrt.

 2015. október 25. 10:28

Budapest lett a világ második legjobb városa a vezető amerikai utazási magazin, a Conde Nast Traveller internetes szavazásán. Az olvasók ítélete alapján a bronzérem idén Bécsnek jutott.

Fővárosunk több mint 86 ezer szavazatot kapott az olvasóktól, így a 25 városból álló listán nem sokkal maradtunk csak el a győztes Firenzétől. „Budapest még soha nem kapott annyi nemzetközi elismerést, mint az elmúlt időszakban, nagyon látványos fejlesztések történtek a fővárosban és országszerte egyaránt. A turizmus elmúlt években tapasztalható erőteljes bővülése nem jöhetett volna létre az – állami szerepvállalás és fejlesztések mellett – a turisztikai szakma összefogása és a szakmában dolgozók kemény munkája, valamint a magyar emberek nyitottsága és vendégszeretete nélkül.” – mondta dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója.

 

A KSH adatai szerint az idei év első nyolc hónapjában 9,6 százalékos növekedés volt tapasztalható a budapesti kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számában az előző év azonos időszakához viszonyítva. A budapesti szálláshelyek bruttó árbevétele közel 18 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi első három negyedévben.

A Conde Nast Traveller listáján – a teljesség igénye nélkül – olyan világvárosokat előztünk meg, mint Sydney, Tokió, Szingapúr és Hong Kong, illetve Európán belül például Amszterdam, Barcelona, London, Párizs, Prága és Róma is hazánk mögött kapott csak helyet.  Budapest méltatása során a magazin kiemeli az art nouveau építészeti emlékeket, illetve az olvasók figyelmébe ajánlja fővárosunk gazdag történelmű fürdőkultúrájának felfedezését is. A New York kávéház, a Lánchíd éjszakai látványa és a Vásárcsarnokban elfogyasztott gulyásleves sem hiányozhat a színes úti tippek közül.