Az utaztatóknak is nyílhat mód bekapcsolódni a Határtalanul programba

 2011. július 12. 15:58

Pál Béla (MSZP) július 11-én azonnali kérdést intézett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, melyben kiemelte: helytelennek tartja, hogy a diákok határon túli magyar területre utaztatását célzó programba nem vonják be az utazási irodákat.

Mint mondta, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának június 22-i ülésén napirendi pontként szerepelt a diákok határon túli magyar területre utaztatása. Ulicsák Szilárd miniszteri biztos többek között elmondta, hogy az idén 500 millió forint áll rendelkezésre, amiből 15 ezer diákot lehet utaztatni, a cél azonban több százezer középiskolás elutaztatása, amely 3-3,5 milliárd forintot igényel majd egy-két év múlva. Pál Béla kérdésemre pedig, miszerint nem lenne-e helyes professzionális utazási irodákra bízni a diákok utaztatását, azért, hogy a diákok biztosan odaérjenek, ahová indultak, jó állapotban lévő busszal, profi idegenvezetővel, garanciális szolgáltatásokkal, a miniszteri biztos nemmel válaszolt. Kifejtette, hogy a Bethlen Gábor Alapítvány kifejezetten az iskolákat pályáztatja és támogatja, és szerinte senki nem tudja olcsóbban és a diákoknak megfelelőbben megszervezni az utazást, mint maga az iskola.
Pál Béla rámutatott, az utazásszervezés "92 óta engedélyköteles tevékenység, széles körű szakmai ismereteket, felkészültséget, tapasztalatot, kapcsolatrendszert és természetesen a meghiúsulás esetén megfelelő kauciót is igényel. A szakértelem hiányából a múltban nem egy sajnálatos baleset is történt, pontosan iskolai kirándulások alkalmával is.
A Magyar Utazási Irodák Szövetsége ezért levélben fordult az oktatási tárcához, kérve, hogy hívják fel a tanintézmények figyelmét az engedély nélküli utazásszervezés veszélyeire, és javasolják, hogy az iskolák kapcsolják be az utazási irodákat a szervezésbe. A válasz azonban sajnos ebben az esetben elutasító volt.

Pál Béla kérdése a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz az volt, miért nem számít a kormány a diákok határon túli utaztatásánál a Magyar Utazási Irodák Szövetségének tagjaként működő utazási irodákra.

Válaszában Fónagy János államtitkár hangsúlyozta: a külhoni osztálykirándulásokat összefogó Határtalanul-program pályáztatását az Apáczai Közalapítvány dolgozta ki és valósította meg 2010-ben. Az idén a Bethlen Gábor alapkezelő irányításával folytatódik ez a program.
A részvételről a magyarországi iskolák nyújthatnak be pályázatot, ennek során maguk dönthetnek az utazások időpontjáról, helyszínéről, programjairól. Az állam az utazási és szállásköltségeket támogatja, mert ezek teszik ki egy külföldi utazás költségeinek mintegy négyötödét. A szervezéshez az iskolák saját döntésük alapján vehetik igénybe utazási irodák és más szolgáltatók közreműködését, mint ahogy azt 2010-ben a kísérleti program során már megtették. A 2011-es pályázatok benyújtása júniusban lezárult. A jelenleg zajló feldolgozást követően, augusztus második felére születhet döntés a nyertesekről.
Az iskolai utazások szeptember 1. és 2012. június 30. között valósulhatnak meg. Összesen több mint 600 iskolai pályázat érkezett be a programra, ami mutatja a jelentős társadalmi igényt. A 2010-es kísérleti program során féltucatnyi utazási iroda már bekapcsolódott az utazásszervezésbe az iskolákon keresztül, az idei program honlapján, az apalap.hu honlapon is megjelenthetett már 22 utazásszervezést és szálláshelyet kínáló bel- és külhoni vállalkozás.

Pál Béla arra kérte az államtitkárt, hívja fel  a kormány illetékeseinek figyelmét, hogy hangsúlyosan szerepeltessék az alapítvány felhívásai között ezt a lehetőséget, hogy garantált utazási irodai szolgáltatásokat vegyenek figyelembe.

Fónagy János válaszában úgy fogalmazott, a Határtalanul-program jelenleg is és a jövőben is lehetőséget ad utazási irodák, autóbuszosok és szálláshellyel rendelkezők részvételére, a tapasztalatok szerint az iskolák jelentős része nyitott, és örömmel fogadja a zömében kis- és közepes vállalkozások megkereséseit és ajánlatait.