Az utolsó luxusvacsora a Titanicon

Forrás: turizmus.com

 2017. november 08. 12:56

Árpakrémleves, bélszínsteak, mentaszósszal tálalt bárány, sült galambfióka zsázsával, római puncs, Waldorf-puding – csak pár tétel a Titanicon elköltött 17 fogásos luxusvacsora menüsorából, melynek újragondolt változatát 105 év elteltével Krausz Gábor sztárszakács készítette el.

Krausz Gábor séf Szende Gabriella kutatásai alapján tálalta annak a menüsornak egy részét, amelyet 1912. április 14-én este fogyasztottak az első osztály Á la carte éttermében. Alig néhány órával később a vendégek és a személyzet már az életéért küzdött.

A Titanic fedélzetén három étkezde volt, a harmad-, a másod- és az első osztály utasait elkülönítették egymástól, sőt a legelegánsabb szinten működött egy A la carte étterem is, amely a felső tízezer legfelsőbb rétegeit szolgálta ki. A korabeli leírások szerint jó volt azon az estén a hangulat, csodás napot zártak az utasok.

 

A belvárosban látható Titanic-kiállítás felkérésére Krausz Gábor, a TV2 Séfek Séfe című műsorának szereplője megidézte ezt a baljóslatú vacsorát, s a Titanic menüjének egy kicsit újragondolt változatát hozta létre, ragaszkodva ahhoz, hogy az eredeti ízvilág megmaradjon.

Ez volt az utolsó vacsora a Titanic fedélzetén:

Árpakrémleves

Mousseline mártásban érlelt lazac uborkával

Bélszínsteak

Hirtelen sült csirke lyoni módra

Töltött cukkini zöldségekkel, paszternákpürével

Mentaszósszal tálalt bárány

Almaszósszal tálalt sült kacsa

Marhabélszín chateau burgonyával

Római puncs

Sült galambfióka zsázsával

Hideg spárga vinaigrette-szósszal

Libamájpástétom

Zellerkrém

Waldorf-puding

Őszibarack Chartreuse-zselében

Csokoládés és vaníliás eklerfánk

Francia fagylalt

 

„Charles Proctor, a Titanic séfje a francia konyha híve volt. Árpagyöngy ragut készítettem édesburgonya- és paszternákpürével, zöldalmakompótot, pirított bok choy-t, vagyis kínai káposztát, valamint pecsenyekacsamell rozét kacsa jussal – mondta Krausz Gábor – ez a Titanic menüjének rövidebb, tömörebb változata, de képviseli azt az ízvilágot, amelyet az utasok élvezhettek az utolsó estén.”

A Titanicon a ma ismert rendszerben, munkaállomásokon dolgoztak a szakácsok, a jelenlegi konyhai technikák nagy részét is ismerték már, a kifinomult közönség azonban valószínűleg nem fogadná lelkesen a száz évvel ezelőtti menüt. „Más alapanyagokból dolgozunk és máshogy manapság. Rendkívül ízletes és változatos menüt hoztak össze a hajón, de egy Michelin-csillagos étterem kínálatával ez ma már nem vetélkedhetne” – vélekedett Krausz Gábor.

Krausz Gábor mesterszakács

 

A Titanic konyháján 62 ember dolgozott, többségük odaveszett. Charles Joughin pékmester az egyik kivétel, ő egy felborult csónakba kapaszkodva megmenekült. Később azt mondta, hogy a brandy mentette meg, amit a katasztrófa előtt ivott.

A nyáron nyílt kiállítás egyébként a napokban épp a 100 ezredik látogatóját regisztrálhatta, a szervezők a család tagjait apróbb ajándékokkal köszöntötték.

A 2300 négyzetméteren elterülő kiállítás több száz eredeti tárgyat mutat be, és december 31-ig látogatható Budapest belvárosában.

Újdonság, hogy a nyitva tartás utolsó heteiben a látogatók interaktív, tematikus tanórákon is részt vehetnek történész hallgatók szakértő közreműködésével.