Baán László: mindenkinek többet és jobbat fog nyújtani a megújuló Városliget

Forrás: MTI

 2015. november 26. 14:37

Mindenkinek többet és jobbat fog nyújtani 2018 tavaszától és 2019 nyarától a megújuló Városliget - mondta el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

A Szépművészeti Múzeum főigazgatója felidézte, hogy a kormány októberben döntött a Városliget átfogó és komplex megújítását szolgáló projekt végleges elemeiről és a megvalósítás ütemezéséről.

Mint elmondta, az utóbbi másfél-két évben stabillá vált struktúrában két dolog változott: a két kockaépületként elhíresült Építészeti, illetve Fotómúzeum nem a Liget projekt részeként épül meg Budapesten. Nagyjából ezek helyére kerül az Ötvenhatosok terén a Néprajzi Múzeum, amelynek tervezett helyére az 1952-ben, a Felvonulási tér kialakítása miatt elbontott, szecessziós Városligeti Színházat építik vissza. "Az összes többi elem gyakorlatilag változatlan" - szögezte le a miniszteri biztos.

Baán László a már korábban bejelentett terveket megerősítve elmondta, hgy a Petőfi Csarnok, a Hungexpo irodaházak, a Közlekedési Múzeum kockaépületének, vagyis a Városligetet kimondottan csúfító elemeknek az elbontása már idén télen megkezdődik, hogy a helyükre megújuló régi vagy vadonatúj épületek kerüljenek nemzetközi tervpályázat útján.

A miniszteri biztos emlékeztetett arra, hogy a kormány döntése szerint a látogatók két ütemben, 2018 tavaszán, valamint 2019 nyarán vehetik birtokba az újonnan épült és a megújítandó városligeti intézményeket.

Baán László hangsúlyozta, hogy még idén kiírják a Városliget zöldfelületének teljes megújítását célzó kert- és tájépítészeti pályázatot, amelynek elbírálására 2016 közepén kerül sor, és csak ez után lehet majd látni, hogy ténylegesen mi minden lesz új a ligetben: talajszinten növekvő zöldfelületek, megújuló játszóterek, pihenőparkok, sportpályák és új futókör.

A miniszteri biztos szerint a megújuló Városliget a zöldövezetre vágyóknak és a szórakozásért, kulturális intézményekért kilátogatóknak is többet és jobbat fog nyújtani a jövőben. Elmondta azt is, hogy a jelenlegi 2000-2500 parkolóhely a liget szélein épülő mélygarázsokba kerül. Ezen kívül a közösségi közlekedés is javulni fog.

A Vajdahunyadvár épületéről szólva emlékeztetett, hogy a kormány döntött az épület műemléki rekonstrukciójáról is, az épületbe azonban csak úgy lenne elhelyezhető bármilyen új - mindenképpen családbarát - funkció, ha a Magyar Mezőgazdasági Múzeum új otthont kapna, ennek a céldátuma azonban legközelebb 2020 magasságában lehetséges.

A megújult Városliget átadásának egy éves csúszásával kapcsolatban Baán László elmondta, figyelembe véve, hogy a liget jelenlegi intézményi állományának kialakulása ötven évig tartott, a megújítására szánt három-négy év nem számít hosszú időnek, hiszen a cél, hogy az épületek és a park teljes felújítása valóban magas minőségben, biztonságosan történjen.