Olaszrizlingekkel érkezik a badacsonyi Bortriatlon utolsó tematikus hétvégéje

Forrás: turizmus.com

 2023. október 04. 17:19

A borvidék három ikonikus fajtájából készült tételeket ismertető programsorozat, a Bortriatlon utolsó tematikus hétvégéjére október 13. és 15. között kerül sor. Az őszi borvidéken 7 borászat tolmácsolásában kóstolhatunk meg közel 21 tételt – egészen pontosan olaszrizlinget.

Izgalmas programokkal, kiváló olaszrizling fajtából készült borokkal, gasztronómiai ínyencségekkel, értékes nyereményekkel, kedvezményekkel és számtalan meglepetéssel folytatódik a közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon rendezvénysorozat idei utolsó felvonása, a Rizling Vakáció.

A program keretén belül Badacsonyban, Badacsonytomajon és Badacsonyörsön, 7 gyönyörű helyszínen várják a szervezők az érdeklődőket, akik az olaszrizlingből kaphatnak gazdag ízelítőt a borászok tolmácsolásában.

A badacsonyi borászok izgalmas olaszrizling borait felvonultató eseményen azok a vendégek, akik a Rizling Vakáción minden pincét meglátogatnak, jutalmul ingyenesen vehetnek részt egy a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület által megszervezett szakvezetéses bortúrán.

A Bortriatlon utolsó idei rendezvényén rizlingeket kóstolhatnak a látogatók

Fotó: Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület

A szombati napon pedig ingyenes menetrendszerinti transzferjáratok állnak a vendégek rendelkezésére, hogy minden helyszínre kényelmesen el tudjanak jutni és gondtalanul fogyaszthassák a kiváló borokat – hívja fel rá a figyelmet a szervező Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület.

Az olaszrizling meghatározó fajtája Badacsonynak, kiemelkedően jól érzi itt magát. A vulkánikus talaj, az évszázados tudás, a fantasztikus lejtők, és sok esetben a régi, aprófürtű klónok biztosítják azt, hogy elképesztő, különleges és zamatos olaszrizlingek születnek, amelyek a világon is egyedülállóak és utánozhatatlanok.

Jól mutatja ezt, hogy az idei Horvátországban megrendezett olaszrizling világversenyen (GROW du Monde) két badacsonyi pincészet, az Éliás Birtok, illetve a saját, VáliBor pincészet olaszrizlingje aranyérmes lett. Talán egyetlen egy borvidék sem hozott két aranyérmet a világversenyről.

A három eseményen – Szürkebarát Hétvége, Kéknyelű Zsendülés és Rizling Vakáció – alapuló Bortriatlon célja, hogy a Badacsonyba érkező vendégeink el tudjanak jutni a borvidéken lévő pincészetekhez, és kötetlen hangulatban megismerjék a hosszú történelmi hagyományokkal rendelkező Badacsonyi borvidéket és az itt készült kiváló vulkánikus borokat.

A Bortriatlon célja, hogy a Badacsonyba érkező vendégek el tudjanak jutni a borvidék pincészeteihez

Fotó: Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület

Az eseményen részt vevő pincészetek most is egy kedves ízelítő csomaggal készülnek, ami alapvetően átöleli a saját portfóliójuk választékát.„Büszkék vagyunk, hogy a Botriatlon rendezvénysorozat az összefogás és a borvidék kreativitásának a jelképévé vált” – mondta Váli Péter, a VáliBor tulajdonosa és borásza.

„A rendezvény nem titkolt célja már a kezdetek óta az összefogás, illetve az, hogy minden évszakban tudjunk izgalmas programokat kínálni a Badacsonyba látogatóknak. Kiemelten fontos minden stációja a Bortriatlon rendezvénysorozatnak, mivel ezeken az alkalmakon csak egy adott fajtára koncentrál az esemény. Az olaszrizling bár szinte minden magyar borvidéken megtalálható, mi, akik itt élünk és tevékenykedünk Badacsonyban, valljuk, hogy a fajta elsőszámú hazája a Badacsonyi borvidék. Az ilyen alkalmakkor pedig ezt be is tudjuk bizonyítani – tette hozzá Éliás Csaba, az Éliás Birtok tulajdonos-borásza.

A Bortriatlonról további információk ITT olvahatók.