Badacsony New Yorkban

 2014. március 19. 17:46

Igaz, egyelőre az Erzsébet körútiban... A budapesti Boscoloban, a legendás New York kávéházban zajlott szerda délután a világ legnagyobb kéknyelű kóstolója.

Hogy miért is a legnagyobb? Mert a világon itt, Magyarországon, a Balatonhoz oly közel található az a régió, amely a kéknyelű hazája. A badacsonyi borok egyébként is, egyre jobban látszanak a hazai bortérképen – hangsúlyozta Váli Péter borász, az esemény egyik fő szervezője. A 31 pincészet 150 borából előválogatás zajlott, szakértő zsűri segítségével és így csak a legjobb nedűk kerültek a kóstolóasztalokra.

A rendezvényen rekordszámú kéknyelűt kóstolhattak a jelenlévők a legfinomabb évjáratokból. A patinás szőlőfajtából hamarosan akár hungaricum is lehet.

A Badacsony Céh Turisztikai Egyesület vezetői szerint a badacsonyi régió felébredt Csipkerózsika álmából. Ma már a nyári szezonon kívül is tökéletes kiránduló helyszín, ahol számos kulturális és gasztronómiai program közül lehet választani.

A badacsonyi borászok kezdeményezésére pénteken alakul meg a Balatoni KÖR, amely egyfajta gasztronómiai forradalmat akar végrehajtani a magyar tenger partján. Céljuk, hogy a helyi vendéglőkben balatoni borokat és ételeket lehessen enni, inni. A helyi termékek és kezdeményezések népszerűsítésével, együttes erővel igyekeznek majd magasabb szintre emelni a tó körüli vendéglátást.