Badacsonyi rizling osztrigához

Forrás: turizmus.com

 2017. október 09. 08:32

Mindig tanul az ember valamit: a badacsonyi olaszrizling nemcsak a magyaros fogásokhoz, de az osztrigához is illik, és persze a finom halakhoz is. Egyebek között erről is meggyőződhettünk a szombati rizlingparádén.
Az idei szezon nyitányaként a rizling került sorra a borfajták között, az immár hagyományos Corinthia szállodabeli mustrán. Bár a rizling jellegzetes bor- és szőlőfajta, itt ezer arcát mutatta: a keményebb, a könnyű, a karakteres, a szinte mézes vagy a nyarat idézően hűs zamatokig sokféle kóstolható volt.

Első pillantásra feltűnt a sok fiatal borász jelenléte. Olyan érdekességek is bemutatkoztak, mint a Folly arborétum nedűi, vagy a badacsonyi Fata, azaz a kéményseprő mester borospincéje. A címkék és bornevek két stílusban mutatkoztak meg: a modern, pop up-osban, mint Kiss Attila Hasadása, Renée-je, Kedvese vagy Csodabogara, illetve a hagyományos, elegáns vonalat képviselve, lásd a Pannonhalmi Apátság klasszikusai.

A szombati rizlingparádén ezer arcát mutatta a zamatos nedű

Újdonságként robbant be a Magyarországon tenger gyümölcsei, valamint halfélék forgalmazásával foglalkozó Szabó Péter osztriga sommelier látványos, osztrigahéjakkal borított standja. A vállalkozó bebizonyította, hogy nemcsak a pezsgő illik ehhez a különleges csemegéhez, de a rizling is.

Hazánkban négyezer hektáron terem olaszrizling; a szőlőfajtából készült borok elsősorban a Balaton környékéhez köthetők, ám több, más hazai borvidéken is készülnek kiváló olaszrizlingek, így például Neszmélyen. A tavalyi évben a Balatoni Kör szervezésében debütált BalatonBor márka aktuális évjáratát több mint 10 pincészet borán keresztül lehetett feltérképezni.

Köztudott, hogy Somló különleges talaja és mikroklímája egészen egyedi karaktert ad az itteni boroknak – és bár a juhfark a borvidék zászlósbora, most 10 somlói borászat demonstrálta, hogy a hegy milyen „jól áll” az olaszrizlingnek.

A borokkal való intenzívebb ismerkedést a Borkollégium ingyenes pop-up school előadásai is megkönnyítették a Winelovers történetének 50. borkóstolóján.

Kapcsolódó cikkek